Dizajniran čip za mršavljenje

Medicinskoj javnosti je predstavljen čip koji može da suzbije apetit. Elektronski implant se elektrodama povezuje sa nervom Vagusom, koji oživčava organe za varenje.

Kliničko ispitivanje bi trebalo da počne u naredne tri godine, prenosi BBS. Čip je delo naučnika Kraljevskog koledža u Londonu Prof Chris Toumazou i Prof Sir Stephen Bloom. Za istraživanje je izdvojeno 7 miliona eura.

Čip čita i obrađuje električne i hemijske signale u vezi apetita. Na osnovu ovih informacia šalje signale do mozga i suzbija apetit. Sličan uređaj se koristi za kontrolu epileptičnih napada. Reč je o elektronskoj kontroli, a ne potpunoj blokadi gladi.

Za razliku od operacije želudca, čip će moći da ublaži težinu napada gladi i da smanji unos hrane. Nerv Vagus kontroliše mnoge funkcije, od disanja, ritma srčanog rada, lučenja kiseline u organima za varenje do kontrakcije creva. On prenosi informacije o radu unutrašnjih organa do mozga.

Kompanija EnteroMedics, takođe, je napravila implantant koji blokira električne impulse nerva. Testirali su ga na 239 pacijenata. Više od 50% dobrovoljaca, koji su ispobali čip, je izgubilo minimum 20% viška telesne težine. A kompanija IntraPace je dobila odobrenje da u EU prodaje Abiliti, sredstvo koje takođe kontroliše unos hrane delujući na nerve.

Izvor i ceo članak