Visoka vlažnost štiti čoveka od gripa

Što je veća vlažnost vazduha to se virus gripa teže rasprostranjuje, ističe grupa Američkih naučnika. To može da se iskoristi u cilju zaštite od gripa.

Stručnjaci su otkrili da ako je vlažnost vazduha u prostoriji 43% ili više rizik prenošenja virusa sa obolelog na zdravu osobu smanjuje se na 15%. Pri visokoj vlažnosti vazduha (60%) rizik širenja virusa gripa snižava se za 40-50%. 

Istraživanje je organizovao Centar za kontrolu i preventivu bolesti SAD, čiji stručnjaci traže način da snize negativno dejstvo epidemije gripa na ekonomiju. Oni su ustanovili da u relativno suvom okruženju pri vlažnosti vazduha manjoj od 23%, značajni delovi virusa (70-77%) mogu da prežive i ostaju aktivni tokom jednog časa. Ako se vlažnost povisi do 43%, svega 14% virusa može da preživi jedan čas i da pri tome sačuva sposobnost da zarazi čoveka.

Pri visokoj vlažnosti vazduha većina virusa umire u roku od 15 minuta posle dospevanja u spoljašnju sredinu. Na taj način se značajno smanjuje rizik da se čovek zarazi. Stručnjaci savetuju poslodavce da ako žele da smanje broj obolelih radnika tokom epidemije gripa treba da održavaju visoku vlažnost vazduha u radnim prostorijama. To se odnosi i na škole i fakultete gde je veoma visoka verovatnoća da se grip širi sa čoveka na čoveka.

Svake godine epidemija gripa košta Amričku privredu milijarde dolara. Osim toga, ona ugrožava zdravlje svakog pojedinca. Visoka temperatura i intoksikacija ostavljaju trag na oganizmu, iako on često nije vidljiv golim okom. Oni preporučuju jednostavan, a efikasan način smanjenja rizika od zaraze.

Malo ljudi zna da se većina zarazi gripom u zatvorenim prostorijama (90%). Po hladnom vremenu na ulici virus ne može da preživi duže od nekoliko minuta. Da bi izbegli velike epidemije prostorije treba da učinimo bezopasnim čestim provetravanjem i vlaženjem vazduha.

Izvor