Spisak najkorisnijih namirnica za detoksikaciju organizma

Zamislite na trenutak da je vaše telo filter. Svaki dan motra da obradi velike količine hrane, razloži ih da mogu da se resorbuju i pretvore u kalorije.

Pri tome ne vare se sve namirnice lako. Deo materija ostaje u organizmu, akumulira se i iz dana u dan začepljuje vaš "filter" sprečavajući ga da vrši svoju funkciju. Sve je to sumorna realnost. Međutim, postoje namirnice koje vrše detoksikaciju - čiste organizam od toksina i ostataka hrane. Naučnici iz Velike Britanije nedavno su napravili listu najboljih namirnica za tu svrhu.

1.  Beli luk

Njegova upotreba stimuliše lučenje biološki aktivnog sumpora i selena - dve najvažnije komponente za detoksikaciju. Pored toga sadrži na desetine supstanci koje deluju antigljivično, antibakterijski, antivirusno i antiparazitarno, koje zajedno u krajnjoj liniji ne samo da smanjuju oslobađanje toksina iz mikroorganizama, već i uklanjaju posledice njihovog delovanja.

2.  Zelen

Mnogi se prema zelenom lisnatom povrću odnose kao prema običnoj bezukusnoj travi. Ono se ne koristi vekovima bez razloga. Spanać, mirođija i peršun su veoma važni za čišćenje naših organa za varenje. Bogati su hlorofilom - supstancom koja sprečava rast bakterijske flore u organizmu, vezuje i prirodno uklanja toksine.

3.  Citrusno voće

Ako počnete dan čašom sveže isceđenog soka od pomorandže vaše telo može samo da kaže hvala. Vitamin C je i zvanično priznat kao najvažniji vitamin u smislu detoksikacije organizma. Da bi njegovo delovanje bilo efikasno mora da se unosi svakodnevno u prirodnom obliku i u dovoljnoj količini.

4. Povrće

Za što bolje čišćenje organizma stručnjaci preporučuju konzumiranje sledećeg povrća: brokoli, crni luk, kupus, prokelj, špargla, artičoke, šargarepa i repa. Neka od ovih povrća su bogata sumporom, druga selenom. Naravno, nema ih u tolikoj količini kao u belom luku, ali dovoljno da koriste organizmu.

5.  Plodovi mora

Alge i drugi morski plodovi su bogati retkim elementima - spirulinom i hlorelom. U ishrani prosečnog čoveka ove se supstance teško nalaze, a trebalo bi. Naučnici su utvrdili da su to moćna sredstva za detoksikaciju, koja izazivaju važan alkalizirajući efekat u organizmu.

Po materijalu Natural News