Pet zabluda o nezdravim navikama

Svakodnevno čitate o tome šta treba da radite ili ne radite da bi ostali zdravi. Među savetima i ograničenjima ima zabluda...

Najčešće se saveti odnose na hranu, jer kao što znate, mi smo ono što jedemo, ali u praksi ograničenja i obaveze mogu da se odnose na bilo šta. Nije moguće prebrojati sva ta "pravila". 

Razmišljajući o njihovom broju stičemo utisak da je život zastrašujuć. Međutim, postoji nekoliko pravila zdravog života, koji se slobodno mogu ignorisati, bez straha od negativnih posledica. O njima će biti reč.

1. Grickanje noktiju

U stvari zbog grickanja noktiju nećete dobiti artritis, a i gliste sigurno ne polažu jaja ispod nokata. Ako isključimo činjenicu da grickanje noktiju može da iritira okolinu ili ona smatra da je to nekulturno, opasnosti nema. Dakle grickajte nokte, ali kada vas niko ne gleda.

2. Ne izlazite napolje sa mokrom kosom

Suprotno uvreženom mišljenju ako izađete napolje sa mokrom kosom ne morate da se razbolite. Nazeb nastaje pod uticajem virusa, a ne mokre kose. Ni mišljenje da se od mokre kose dobija meningitis nema naučnu potvrdu.

3. Ne plivajte sa mokrom kosom

Ako ne mislite da ćete da se udavite zato što ste nabacili nekoliko stotina grama sala neće da vas potopi ni plivanje nakon obroka. Obrok pre plivanja nema veze sa prolivom niti problemima sa kardiovaskularnim sistemom.

4. Čitanje u tami

Rašireno je mišljenje da čitanje pri slabom svetlu slabi vid. Istina je da zbog naprezanja mogu da vas zabole oči ili glava. Ta navika, čak iako je prisutna dže vreme ne dovodi do problema sa očima. Ova činjenica je više puta naučno dokazana.

5. Upotreba veće količine šećera

Iako je konzumiranje veće količine čećera loše za zdravlje, ne dovodi do šećerne bolesti. To je zabluda - dijabetes se dobija zbog zbirnog delovanja nasleđa, gojaznosti, slabe fizičke aktivnosti, konzumiranja alkohola, oštećenja pankreasa, oksidativnog stresa, hormonskih poremećaja... a ne slatkiša.