Začini izazivaju alergiju

Široka upotreba začina izaziva pravu epidemiju alergija. Američki koledž za alergiju, astmu i imunologiju upozorava: začini su opasni za ljude sa alergijama.

Kako piše The Daily Mail alergija na začine se javlja kod 3% ljudi, pri tom često ostaje nedijagnostikovana. Doktor Sami Bahna sa Državnog Univerziteta u Luizijani naglašava da se začini sve više koriste u ishrani savremenog čoveka. Mogu se naći čak i u kozmetičkim proizvodima. U bliskoj budućnosti droj ljudi sa alergijama na njih će samo da raste.

Pod posebnim rizikom su žene. One koriste šminku, mlkeo za telo, a tu su i parfemi, paste za zube... koji u svom sastavu imaju i začine. Ovi proizvodi su posebno opasni za alergične na polen.

Alergijsku reakciju najčešće izazivaju cimet i beli luk, ali krivaci mogu da budu vanila i crni biber. Što je jači začin to je veći rizik da izazove alergiju. Opasnost je u tome što se neki začini ne navode u deklaraciji proizvoda.

Rizik od teške alergijske reakcije može da se smanji termičkom obradom proizvoda. Moguće je da u nekim slučajevima toplota, naprotiv, poveća alergijsku reakciju, preteći kobnim anafilaktičkim šokom.

Izvor