Ishrana koja sprecava stvaranje bora

Резултат слика за antiejdžingZaboravite na skupe kreme za lice i antiejdz losione.

Recept za ocuvanje mladosti mozete naci u vocnjaku, naravno ako ste zena.

Nucnici iz Medicinskog centra Erazmus iz Roterdama (Erasmus Medical Centre) su otkrili da zene sa ishranom bogatom vocem i povrcem imaju nakon pedesete godine mnogo manje bora. Medjutim, izgleda da to ne deluje na muskarce. Rezultati istrazivanja su objavljeni u casopisu Americke Akademije za dermatologiju.

Rezultati studije sugerisu da voce i povrce moze da bude znatno jeftinija alternativa kremama i losionima namenjenim podmladjivanju koze.

Istrazivaci su anketirali 2700 muskaraca i zena starijih od 50 godina o njihovoj ishrani. Zatim je svaki od njih podvrgnut 3D skeniranju lica da bi se izmerio nivo naboranosti koze.

Rezultat pokazuje da su zene koje su konzumirale sveze voce i povrce, kao i ribu imale manje bora na licu. Zene koje su redovno jele vece kolicine crvenog mesa, hleba i slatkisa imale su vise bora.

Oni koji su uz konzumiranje svezeg voca, povrca i ribe pili alkohol imali su vise bora - alkohol, verovatno, anulira korist od zdrave ishrane. Istrazivanje pokazuje da ishrana ne utice na broj bora na licu muskaraca. Ranije studije su pokazale da su zene sklonije pojavi bora. To se objasnjava tanjom kozom od muskaraca.

Istrazivac Dr Selma Mekic tvrdi da zene da bi zadrzale mladalacki izgled koze ne samo sto ne treba da puse i moraju da se stite od sunca, treba da jedu vise svezeg voca i povrca, ribe, a da smanje potrosnju crvenog mesa, secera, zasicenih masti i alkohola.

"Ovo se odnosi samo na zene. Kod muskaraca nisu uocene razlike u izgledu koze vezane za nacin ishrane", tvrdi Dr Mekic.

Naucnici smatraju da israna bogata vocem i povrcem snabdeva organizam mnostvom vitamina i flavonoida (grupa supstanci koje unete u organizam coveka sa hranom uticu na mnoge enzime). Ove komponente jacaju zdravlje i stite kozu od starenja, stimulisu rast kolagena - vlakana koja odrzavaju zategnutost i elasticnost koze.

Smatra se da je koza zena sklonija pojavi bora, jer ima manju gustinu kolagena u kozi. Muskarci imaju gusci kolagen pa mogu duze da izgledaju mlado.

Doktor Sajjad Rajpag, dermatolog-konsultant iz bolnice u Edgbaston (Edgbaston Hospital) istice da zbog tanje koze zene brze gube kolagen i kod njih se lakse formiraju bore.

Izvor