Kubanska vakcina protiv raka pluca

Резултат слика за rak pluca U Srbiji je sprovedeno klinicko ispitivanje leka Cimavax EGF, u javnosti poznatog kao vakcina protiv raka pluca.

Lek u stvari lek nije vakcina koja moze da spreci pojavu malignog tumora. Namenjen je vec obolelima. Moze da im produzi prezivljavanje, ublazi tegobe i poboljsa kvalitet zivota.

Klinicko istrazivanje je sprovedeno kod bolesnika odabranih po tacno utvrdjenim kriterijumima. Obuhvatilo je 33 pacijenta sa adenokarcinomom u cetvrtom stadijumu bolesti, u dobrom opstem stanju, bez metastaza na mozgu. Mogli su da imaju metastaze na drugim organima. Odabrani su pacijenti bez mutacije odredjenog gena odgovornog za EGFR receptore. Njihovom blokadom sprecava se rast tumora i sirenje metastaza. Ako je pocetna primena leka u obliku injekcije dovodila do smanjenja tumora lecenje je nastavljano.

Lek jos uvek nije registrovan u Srbiji, kao ni u Evropskoj uniji. Medjutim, registracija nece moci da se sprovede dok se ne zavrse sva klinicka ispitivanja koja treba da pokazu efikasnost leka, nacin doziranja, nezeljena dejstva. Nakon registracije moci ce da se uvozi i sire primenjuje. Proces ispitivanja traje nekoliko godina. Kod nas je zapoceto jos decembra 2015. godine. 

Pod uticajem vakcine u organizmu se stvaraju anti-EGF-antitela koja prepoznaju molekul EGF. Sprecavaju njegovo povezivanje sa receptorom celijske membrane tumora. Time se onemogucava umnozavanje tumorskih celija. Broj  antitela i duzina njihovog zadrzavanja u cirkulaciji su u direknoj vezi sa duzinom prezivljavanja bolesnika.

Nezeljena dejstva vakcine su umereno teska. Na mestu aplikacije, kao i kod drugih vakcina, moze da se javi bol i crvenilo. Od sistemskih reakcija moguc je skok ili pad krvnog pritiska, glavobolja, mucnina, povracanje, groznica, drhtanje misica, otezano disanje.