Hrana i sex – hrana kao afrodizijak

Hrana je neophodna za čovekov život. Prati ga od rođenja do smrti. Izvor je mnogih zadovoljstava i neophodna je za očuvanje osnovnog čovekovog nagona za životom. Zato nije čudno što je ljudi povezuju sa seksom. Od davnina se koristi da bi pojačala seksualnu želju i povećala seksualnu moć. To njeno afrodizijačko svojstvo se pripisivalo različitim namirnicama.

Važna je vera u njih

Dejstvo afrodizijaka mora biti podpomognuto autosugestijom. Nije dovoljan samo sastav hrane, vec je neophodno i da se veruje u njenu moć. Vekovima se afrodizijacima smatrala skupa hrana, koja nije svima dostupna. Verovatno  saznanje da se jede nešto što ne može svako sebi da priušti, povećava osećaj svake moći, a pre svega seksualne.

Afrodizijaci podležu modi. Mnogo jače deluju kada većina smatra da imaju sposobnost da seks učine moćnim, izuzetnim i nesvakidašnjim. Međutim neke namirnice su toliko ušle u svakodnevnu upotrebu, da njihovo konzumiranje nije ništa posebno, a opet su sačuvale naziv afrodizijaka.

Dejstvo afrodizijaka

Neki afrodizijaci mogu pobojšati čovekovo raspoloženje, povećati osećaj moći, ukloniti kočnice i izazvati seksualnu želju. Drugi pak afrodizijaci sadrže jedinjenja za koja je dokazano da povećavaju plodnost i utiču na hormone. Njihovo dejstvo sigurno ne može biti trenutno, već bi trebali da se koriste duže vreme. Sa druge strane, ako čovek veruje u njih, a posluženi su lepo, romantično, provokativno, znaju da ispolje momentalno dejstvo.

Ostrige

Od kada je po legendi, Afrodita, grčka boginja ljubavi, izronila iz mora u školjki ostrige i rodila boga Erosa, postoji verovanje da su one najveći afrodizijak. Rimljani su bili ubeđeni da su ostrige veliki afrodizijak. Čuveni Kazanova je delio to misljenje i koristio ih. Ostrige sadrže malo masti, a mnogo minerala, među kojima je najvažniji cink. On povećava produkcijiu testosterona. Činjenica je da ga u spermi ima znatno više nego u krvi. Da bi se ispoljilo jako afrodizijačko dejstvo treba ih jesti sveže.

Čokolada

Vole je i oni koji ne veruju u njene afrodizijačke moći, već je koriste da bi ublažili depresiju, poboljšali raspoloženje, a žene i da bi ublažile simptome PMS-a. Deluje sadržajem kofeina i teobromina koji utiču na neurotransmitere. Sadrdži feniletilamin i serotinin, koji podižu raspoloženje i razbuktavaju strast. Čokolada iz ruke određene osobe mora delovati upravo afrodizijački.

Vino

Alkohol u manjoj količini uklanja kočnice, jača samouverenost i razbuktava seksualnu želju. Zato ljubavnici ne mogu da zamisle večeru bez čaše vina. Ako se ostane na jednoj čaši, vino će opravdati epitet afrodizijaka. Ako se popije još neka čaša sve će ostati na velikoj želji, koja ne može da se ostvari, jer će alkohol ispoljiti svoj sedativni efekat.

Začini

Brojni začini su korišćeni kao afrodizijaci – beli luk biber, vanila… Beli luk, koji sada ljubavnici uglavnom izbegavaju zbog mirisa, je kod Egipćana, Grka, Rimljana, Kineza i Japanaca cenjen kao afrodizijak. Posebno se preporučivao starijim muškarcima, verovatno zbog uticaja na cirkulaciju krvi. Afrozidijački uticaj začini najviše ispoljavaju time što poboljšavaju ukus hrane. Ranije je uticalo i to što su bili skupi, retki i egzotični.