Ljubav, sex i zdravlje - šta je primarno?

Po istraživačima sa univerziteta iz Ohaja polni odnos sa voljenom osobom je mnogo više od sexa. Romantičari smatraju da samo ljubav daje seksualnim partnerima osećaj potunog zadovoljstva. Cinici ističu da nije važno s kim, već koliko i kako. Ko je u pravu? O tome se raspravlja vekovima.

Mnogo je pesnika,  vitezova i pragmatičara govorilo o ljubavi i sexu. Mnogo je vode proteklo, mnogo se dece rodilo, dok na kraju nauka nije dala doprinos ovoj večnoj temi. Naučnici su postavili to pitanje ovako: Da li je za zdravlje korisniji sex sa ljubavlju ili bez ljubavi. Čovekovu intimu su poverili brojkama i evo šta su dobili.

Polni odnos sa voljenim partnerom je mnogo korisniji od polnog odnosa bez ljubavi, na primer sa prostitutkom. Naučnici tvrde da je sex iz ljubavi mnogo korisniji za zdravlje od polnog odnosa kojim se samo zadovoljava polni nagon. Nakon nekoliko eksperimenata zaključili su da intimna blizina između partnera koji se vole značajno smanjuje nivo holeterola u krvi. Zaključak je neočekivan. Pokazalo se da se tokom seksualnog odnosa oslobađa više hormona. Kod partnera koji se vole među hormonima dominira dopamin. On smanjuje nivo holesterola. Osim toga ima blagotvorno dejstvo na ljudsku psihu, jer deluje umirijuće. Kada sex samo zadovoljava polni nagon više se luči oksitocina i vazopresina, koji doprinose deponovanju masti.

Kako ističu naučnici u svakom slučaju sex deluje kao lek protiv nesanice, depresije i moždanog udara. On jača srce. Studija sprovedena u Hrvatskoj pokazuje da muškarci starosti od 40 do 55 godina, koji redovno imaju seks tri puta nedeljno ili češće imaju duplo manji rizik da dožive moždani i srčani udar.

Sex predstavlja preventivu dijabetesa tip II, čija se pojava sa godinama povećava. U toku seksualnog odnosa luči se hormon inzulin, koji utiče na metabolizam ugljenih hidrata. U krvi seksualno aktivnih osoba ima za 30% više antitela protiv virusa, tako da one ređe oboljevaju od gripa. Seks je dobar anestetik, a deluje i preventivno na depresiju. U njegovom toku luči se endorfin - hormon sreće i radosti, prirodni analog morfina.

Muči li vas migrena i artritis, znajte da sex smanje sve vrste bolova. Deluje i kao trenažer, dovodeći do povišenja pulsa do 150 otkucaja u minuti, trošeći oko 200Kcal. Mišići se treniraju bolje nego u fitnes sali. Američka istraživanja su pokazala da parovi koji imaju seksualne odnose najmanje tri puta nedeljno, posle 30 godina izgledaju 2 - 3 godine mlađi od vršnjaka koji praktikuju uzdržavanje. Znači sex nije samo prijatan, već je koristan po zdravlje tim više ako je iz ljubavi.