Kombinovana oralna hormonska kontracepcija - pilula za kontracepciju

Osporavana i hvaljena, još uvek nedovoljno korišćena, kombinovana oralna hormonska kontracepcija, popularna pilula, je jedna od najefikasnijih metoda kontracepcije.

Oralna kontraceptivna sredstva su izuzetno efikasna. Kod pravilne primene mogućnost trudnoće praktično ne postoji (ispod 0,3%). Savremene kontraceptivne "pilule" sadrže kombinaciju sintetskih hormona estrogena i progesterona u najmanjoj mogućoj dozi koja je čak deset puta manja od ranije korišćenih. Visoka efikasnost pilule oslobađa ženu straha od neželjene trudnoće i komplikacija koje nosi njen nasilni prekid. Treba upoznati pilulu jer pored brojnih pozitivnih efekata u nekim slučajevima može izazvati zdravstvene probleme. 

Dobre strane pilule

Kod primene pilule menstruacija postaje manje bolna, oskudnija i kraća. To se posebno poželjno kod žena sa izuzetno bolnim menstruacijama (dismenoreja), kao i kod žena sklonih malokrvnosti. Simptomi PMS-a nestaju ili su izuzetno blagi. Nema osćaja nadutosti, povećanja telesne težine zbog zadržavanja tečnosti, bola i napetosti u dojkama, psihičke napetosti i promene raspoloženja. Menstrualni ciklusi su pravilni. Menstruacija je predvidljiva što je nekada ženama bitno zbog planiranja odmora ili drugih aktivnosti. Mlade žene koje koriste pilulu imaju manji rizik da obole od karcinoma sluzokože materice i karcinoma jajnika.

Ostale primene pilule

Popularna pilula se ne koristi samo za kontracepciju. Postoje i drugi medicnski razlozi za njenu primenu. To su sindrom policističnih jajnika (PCOS), bolne menstruacije (dismenoreja), hormonski poremećaji menstrualnog ciklusa, PMS (premenstrualna napetost), ponavljanje funkcionalnih cista jajnika, endometrioza, lečenje akni, seboreje, opadanja kose i postojanje karcinoma jajnika u bližoj familiji.

Kada ne sme da se koristi pilula

Kombinovana oralna kontraceptivna sredstva ne smeju da se koriste kod preležale ili postojeće tromboze dubokih vena, embolije pluća, infarkta miokarda, angine pektoris, moždanog udara, TIA (prolazni ishemijski napad), migrene praćene neurološkim simptomoma, šećerne bolesti praćene promenama na krvnim sudovima (dijabetična angiopatija), pankreatitisa, teže bolesti jetre, tumora jetre, malignih tumora polnih organa i dojke, nejasnih vaginalnih krvarenja, trudnoće, sumnje na trudnoću, kao i kod alerguje na sastojke leka.

Koje preglede uraditi pre primene pilule

Pre početka korišćenja kombinovanih oralnih kontraceptivnih sredstva neophodan je ginekološki regled, kolposkopija, PAPA test, pregled dojki i merenje krvnog pritiska. Ginekolog treba da zna opšte zdravstveno stanje žene, posebno da li boluje od šećerne bolesti, migrene, bolesti jetre, da li ima promene u dojkama, hipertenziju, plućnu emboliju i duboke venske tromboze. Posebno je bitno da žena ne puši, jer je kod pušača povećan rizik za nastanak komplikacija ovih bolesti. Bitno je da žena ne koristi lekove koji mogu umanjiti efekat pilule (rifampicin, fenitoin, barbiturati, primidon, topiramat, oksakarbazepin, grizeofulvin, antiretrovirusna terapija).

Izbor pilule

Izbor pilule prepustite Vašem ginekologu. Ako je potreban samo kontraceptivni efekat on će se opredeliti za pilule sa niskom dozom hormona (Logest, Jeanine, Yasmin...) Ako postoji i kozmetički problem sa kožom i kosom uzeće u obzir Jeanine. Ukoliko je problem izraženiji (akne, opadanje kose) koristan je preparat sa iraženim antiandrogenim efektom koji ima Diane 35, dok ženama sa izraženim PMS-om i bolnim menstruacijama najviše odgovara Yasmin.