Mitovi i istine o prevremenoj ejakulaciji

Prevremena ejakulacija je seksualna disfunkcija muškaraca o kojoj ima dosta mitova. Evo istine o njima:

Prevremena ejakulacija je bolest. - Iako postoji kao klinička dijagnoza, prevremena ejakulacija nije bolest. Njen uzrok nije potpuno jasan, ali se zna da više utiču psihički nego fizički faktori.

Ako mislim na nešto što nije seksi - duže ću izdržati. - Istina je da nekim muškarcima to ponekad pomaže, međutim, ako više obraćate pažnju na svoje telo, nego manje, lakše možete da kontrolišete ejakulaciju. Metoda "odvlačenja pažnje" može da pomogne, ali vam uskraćuje veće seksualno zadovoljstvo. Većina muškaraca vremenom nauči da kontroliše ejakulacuju uz pun seksualni užitak.

Neki muškarce se rađaju sa sposobnošću da kontrolišu ejakulaciju, a drugu ne. - To nije tačno. Niko se ne rađa sa sposobnošću kontrole ejakulacije. Ona je automatska, kao npr. mokrenje i može da se kontroliše kada se nauči kako. Istina, kod nekih muškaraca rana iskustva sa masturbacijom i ženama su uticala na seksualnu funkciju, ali to sve može i znatno kasnije da se nauči.

Kod prevremene ejakulacije svrši se u roku od nekoliko minuta. - Istina, neke definicije prevremene ejakulacije potenciraju dužinu penetracije pre ejakulacije - druge ne. Međutim, za dijagnozu disfunkcije, sve one, osim dužine odnosa, uključuju i druge simptome.

Malo muškaraca ima prevremenu ejakulaciju. Ja sam jedini za koga znam da ima taj problem. - Istina je da je ovo najčešći muški seksualni poremećaj. Verovatno više vaših prijatelja i poznanika ima problem prevremene ejakulacije, ali ne priča o tome.

Prevremena ejakulacija je problem koji ne može da se  reši. - Postoji nekoliko uspešnih metoda za prevazilaženje prevremene ejakulacije. U većini slučajeva muškarci nauče da kontrolišu ejakulaciju bez lekova ili medicinskih intervencija. Postoje i pomoćna sredstva koja u mnogome pomažu u prevazilaženju problema.

Nema pomoći dok se ne izmisli pilula protiv prevremene ejakulacije. - Neki lekovi odlažu ejakulaciju, ali mogu da imaju brojna neželjena dejstva. Nema sredstva koje bi delovalo samo na ejakulaciju. Međutim, bihevioralne metode su veoma efikasne u lečenju ove seksualne disfunkcije. Njihova je prednost u tome što uče muškarca da razume svoju seksualnost i lakše ostvari seksualnu komunikaciju sa partnerkom.