Nezgodna pitanja o seksu

Postoje mnoga neprijatna pitanja o seksu, koja žene retko postavljaju svojim prijateljicama, ginekologu nikada. Evo odgovora na najčešća "nezgodna" interesovanja žena.

Grudi mi nisu simetrične. Šta da radim?

Pogledajte se u ogledalo i videćete da vam ni lice nije apsolutno simetrično. U prodavnicama cipela vam daju da probate desnu, jer je većini ljudi, dešnjacima, desno stopalo veće od levog. Dojke nisu izuzetak u toj blagoj asimetriji celog našeg tela.

Apsolutno simetrične dojke se mogu dobiti saamo plastičnom operacijom. Ako je jedna dojka dosta veća od druge i to vam ugrožava seksualni život, to se može korigovati operativnim putem.

Zabrinjavajuće je ako jedna dojka od jednom postane veća. Tada se morate hitno javiti lekaru, jer to ukazuje na zapaljenje ili tumor.

Da li je normalno da puštam gasove tokom orgazma?

U kljimaksu se mišići karličnog dna opuštaju, tako da nije neobično ako se malo gasa omakne. I pre orgazma se to može desiti, jer penis pri penetraciji vrši pritisak na analni mišić.

Vaš partner sigurno neće zameriti ako vam se omakne po neki put, ali ako je to jako izraženo i neprijatno vam je, možete pre seksa uzeti lek protiv gasova (Espumisan, Gasvan).

Sanjala sam da vodim ljubav sa ženom. Da li sam prikrivena lezbejka?

To ne znači da ste lezbejka ili biseksualka. Ako ste sanjali da vodite ljubav sa nekom poznatom ili nepoznatom ženom to uglavnom znači da vam nedostaje nežnost, bliskost, ljubav ili druženje. Može ukazivati da vam u vezi sa muškarcem nedostaju takva osećanja ili da vam nedostaju druženja sa ženama. Ovakav san ne znači vaše seksualno opredeljenje.

Da li je tačno da postoje vežbe za bolji seks?

To je tačno. Intenzivnijji orgazam se može doživeti ako imate jače mišiće karličnog dna. To su mišići koji okružuju otvor mokraćne cevi, vagine i anus. Jačaćete ih sve zajedno Kegelovim vežbama. Da bi znali koji su to mišići i kako da ih stegnete probajte kad mokrite da zadržite mlaz. Isto tako ćete stezati mišiće dok vežbate.

Sednite na stolicu, raširite kolena i stegnite mišiće glasno brojeći do deset. Brojanje će vas sprečiti da stežete vilicu umesto mišiće karličnog dna. Opustite se. Ponovite to deset puta u toku jednog vežbanja. Dnevno uradite vežbe pet do petnaest puta. Kad se izveštite možete ih raditi i dok stojite u redu ili gradskom prevozu. Ne vežbajte dok mokrite jer to može dovesti do zapaljenja bešike.

Mogu vam pomoći i različite vežbe istezanja i joga, jer vam obezbeđuju veću gipkost i bolju izdržljivost. Gipkije i sna\nije telo će vam omogućiti različite poze tokom seksa i duži odnos.

Da li je sajber seks prevara?

Jeste. Ako bi ono što pišete povredilo vašeg partnera, ako bi bio ljut, razočaran, posramljen, osetio se manje vrednim ili nevoljenim - znači da ga varate, bez obzira što on to možda neće pročitati. Sajber seks znači da nešto u vezi ne štima.

Razmislite zašto bliskost i seksualnu uzbuđenost doživljavate sa strancem, a ne sa svojim partnerom. Možda ste se udaljili, postali previše okupirani materinstvom ili poslom.

Probajte da ono što napišete kažete partneru. Pre će ga uzbuditi nego sablazniti. Obogatiće vam seksualni život. Možda i on želi osveženje seksa, ali nije siguran da vas predlog ne bi uvredio ili izazvao sumnju u njegovu vernost.

Da li će mi nakon porođaja vagina biti veća?

Ako se porodite prirodnim putem vagina će biti šira jedan do četiri santimetara. Tamo "dole" ništa neće biti isto. Neće biti nikakvog ostatka devičnjaka, ulaz u vaginu će biti malo veći, kod nekih žena se bešika i materica mogu spustiti (manje ili više). To je posebno izraženo kod višerotki, kod žena koje su rađale krupnu decu, imale težak i dug porođaj, a rascep ili epiziotomija nisu dobro ušiveni.

Ako su vam mišići, zahvaljujući Kegelovim vežbama pre trudnoće, bili jači i porođaj nije bio težak promene su zanemarljive.

Ako želite da vam vagina bude uža ili imate tegobe zbog spuštanja materice i bešike možete uraditi plastiku vagine. Ako to uradite pre no što dobijete osećaj vučenja, težine, nemogućnost zadržavanja mokraće, zaista možete tražiti vaginu kakvu želite.

U praksi žene obično pronađu pozu u kojoj najlakše doživljavaju orgazam tako da im malo povećana vagina ne smeta.

Da li je normalno što nikad nisam doživela orgazam tokom seksa?

To ništa nije neobično. Većina žena ne može da doživi orgzam tokom seksualnog odnosa bez ručne stimulacije klitorisa. Kažite partneru da tokom seksa koristi i ruke. Ako ste vi u tome veštiji - ne ustručavajte se. Mazite klitoris tokom seksualnog odnosa ili nakon njega. Uključite i partnera u to i sugerišite mu ako treba laganije ili jače. Ne ustručavajte se da mu kažete šta vam je lepo. Ono što je prijalo njegovoj bivšoj vama možda ne odgovara i to je sasvim u redu.

Ako nikad niste doživeli orgazam ni van seksa ne znači da sa vama nešto nije u redu. Jednostavno priroda je udesila da žene teže doživljavaju vrhunac od muškaraca. Možete da naučite da ga doživljavate. Mazite se sami u prijatnoj atmosveri, uz muziku ili opuštajući film. Milkite se spolja dok ne osetite prijatnost. Kasnije guravajte prste u vaginu onako kako osećate da vam prija. To ponavljajte više puta dok ne pronađete šta vam se dopada. Ne očekujte da ćete odmah doživeti orgazam. Ali kada naučite šta vas do toga dovodi moći ćete to da ponovite i sa partnerom.

Gde se nalazi moja G tačka?

Neki smatraju da G tačka ne postoji. Ostali veruju da postoji, ali se ne ne slažu gde se nalazi. Većina smatra da se nalazi na prednjem zidu vagine oko 3,5cm iznad stidne kosi. Neki misle da ga čini žlezdano tkivo oko mokraćne cevi, a drugi da se nalazi na zadnjoj strani bešike. Zovu je i T zona, pretpostavljajući da se nalazi na spoju tri nerva.

Istina je verovatno kombinacija ovih mišljenja. Sigurno da za vrhunski seks nije odgovorna samo jedna tačka. Potrebno je da ste opušteni, da je predigra dovoljna, da nisu zapostavljena mesta čija stimulacija vam prija. Ako je vama lepo nije važno gde se nalazi famozna tačka. 

Zašto mi "dole" ne miriše lepo?

Mnoge žene misle da im genitalni predeo ne miriše lepo. Nekima je to glavni razlog protiv kunilingusa. Istina je da zdrave žene ne mirišu neprijatno. To je karakterističan miris koji potiče od znojnih žlezda.

Ako se miris promeni, postane dosta intenzivan, to može ukazivati na infekciju i potreban je ginekološki pregled. Jako začinjena hrana i pojedini lekovi mogu promeniti miris genitalnog predela. Osveživači i intimni mirisi mogu da nadraže sluzokožu i poremete normalno vaginalnu floru, stvarajući uslove za infekciju.

Imam kondilome. Da li ću dobiti rak?

Postoji preko 100 tipova papiloma virusa (HPV). Nisu svi opasni. Tip XVI i XVIII mogu da dovedu do karcinoma. Manje opasni, ali dosta češći su sojevi VI i XI.

Može se odrediti tip virusa, ali važnije od toga je da uklonite kondilome i redovno idete na ginekološke preglede. Papa testom se mogu uočiti početne promene ćelija, koje ne predstavljaju rak, ali znače rizik da do njega dođe. Uklanjanjem tih promena rizik nestaje. Često nije potrebno da se uklone, već se redovnim praćenjem zna da li proces miruje.

Uklonjeni su mi kondilomi. Da li još uvek imam virus?

Većina polno aktivnih žena dolazi u dodir sa humanim papiloma virusom (HPV). Tek manji broj njih dobije kondilome. Jak imunitet uspeva da uništi virus.

Smatra se da osoba koja ima kondilome sadrži virus i nakon njihovog uklanjanja. Stalno se malo virusa pojavljuje na sluzokoži, ali ih imune ćelije uništavaju nedozvoljavajući da se ponovo formiraju kondilomi. U trenutku pada imuniteta kondilomi se mogu ponovo javiti bez obzira da li virus zaista potiče iz vašeg organizma ili ste ga dobili od partnera. Uklanjanje kondiloma je potrebno, jer je na taj način znatno smanjen rizik da ga prenesete partneru.