Crno vino i ženski libido

Vino i ženska seksualnost su usko povezani. Delotvornost crnog vina, kao afrodizijaka, su eksperimentalno dokazali italijanski naučnici, ističući da ono povećava seksualnu želju više od bilo kog drugog alkoholnog pića.

Naučnici Univerziteta u Torinu i Firenci su analizirali vezu između korišćenja vina i seksualne funkcije kod zdravih žena, piše El Mudo. 798 žena starosti od 18 do 50 godina je podeljeno u tri grupe. U prvoj su se našle one koje vino konzumiraju svakodnevno po jednu do dve čaše, što se smatra umerenom potrošnjom. U drugoj grupi su bile žene koje su povremeno pile po jednu čašu crnog vina i u trećoj grupi su bile one koje nikada nisu pile alkohol, pa ni vino. Žene koje su pile više od dve čaše vina isključene su iz istraživanja zbog sumnje na pijanstvo. 

Žene su ocenjivale svoju seksualnu aktivnost u šest kategorija: seksualna želja, nivo uzbuđenja, količina lubrikacije, doživljavanje orgazma, zadovoljstvo i bol. Pripadnice lepšeg pola, koje su svakodnevno pile po čašu-dve crnog vina, su bile mnogo vise zainteresovane za seks. Upadljivo je bila veća njihova seksualna želja, lubrikacija i ukupna seksualna funkcija, u odnosu na žene iz druge dve grupe. Drugi aspekti ženske seksualnosti nisu bile pod uticajem alkohola.

Italijanski naučnici su se, ogradili od toga da smatraju kako vino uvek treba koristiti kao afrodizijak. Oni ističu da im nije poznat mehanizam delovanja crnog vina na ženski libido. Jedna od pretpostavki da ga povećavaju polifenoli kojih ima mnogo više u crnom vinu nego u drugim vinima i alkoholnim pićima. Takođe je izvesno da flavonoidi, kojih najviše ima u crnom vinu, poboljšavaju prokrvljenost i tako pozitivno utiču na polne odnose.