Prirodna Vijagra

Lekovi na bazi kineske biljke "razvratni jarac" mogu postati alternativa Vijagre za muškarce koji pate od erektilne disfunkcije.

Italijanski naučnici sa Univerziteta u Milanu su izjavili da biljkara "razvratni jarac" ima dugu reputaciju prirodnog afrodizijaka. Laboratorijski eksperimenti pokazuju da trava, i ako ne povećava uzbuđenje, pomaže muškarcima da postignu erekciju.

"Ova biljka je prirodna Vijagra. Novost je da smo uspeli da sintetišemo novi molekul koji će jednog dana zameniti Vijagru" - ističe istraživč Marko Delagli.

"I ako je Vijagra u širokoj upotrebi, ona ima veliki broj neželjenih dejstava, kao što su glavobolja, hipoenzija, krvarenje, želudačne smetnje, problemi sa vidom, čak i slepilo.

Zbog toga su italijanski naučnici u potrazi za alternativnim lekom, proučavali različite biljke za koje narodna medicina smatra da stimulišu muške seksualne sposobnosti.Tokom istraživanja se pokazalo da trava razvratni jarac, posle nekih modifikacija, blokira specifične enzime koji ometaju erekciju, delujući isto kao Vijagra. Zbog toga što ikarin, supstaca izdvojena iz biljke, deluje preciznije očekuje se da će neželjenih dejstava biti manje u odnosu na savremene lekove koji se koriste u lečenju impotencie.

Iizolovana supstanca ikarin, prisutna u biljci razvratni jarac, u većoj količini, u poređenju sa Vijagrom, deluje slabije. No mi smo sintetisali na bazi ikarina nov molekul. koji deluje podjednko dobo kao Vijagra" - dodaje Delagli.