Prerana ejakulacija

Najčešći seksualni problem, prevremena ejakulacija je nemogućnost odlaganja ejakulacije do trenutka kada je to za oba partnera poželjno.

Ovako definisana, predstavlja veoma širok i subjektivan pojam i dopušta mogućnost da se preuranjenom ejakulacijom smatra ne samo ejakuliraja uz vrlo malo seksualne stimulacije, obično neposredno nakon penetracije, nerijetko i pre, već i ejakulacija koja je nastupila znatno kasnije. Međutim, prava preuranjena ejakulacija je stanje kad muškarac ne oseća da će ejakulirati sve dok se to ne dogodi. On ne drži pod kontrolom uzbuđenje kad ima erekciju ili dok prodire u vaginu – nema voljnu kontrolu nad ejakulacijom.

Ako muškarac nikada nije mogao da kontroliše ejakulaciju u pitanju je primarna prevremena ejakulacija. Nekada do problema dolazi, iznenada ili postepeno, kod muškarca koji je ranije mogao da kontroliše ejakulaciju (sekundarna prevremena ejakulacija).

Uzrok prevremene ejakulacije

Tačan uzrok prevremene ejakulacije nije poznat. Ranije se smatralo da je uglavnom posledica zapaljenja i delovanja različitih lekova. U poslednje vreme preovladava mišljenje da je uglavnom posledica delovanja psihičkih faktora.

Po evolucionoj teoriji brza ejakulacija je neophorna za opstanak vrste, jer je životinja nezaštićena tokom kopulacije. U prirodi je sigurnije da se kopulacija obavi što pre. Po toj teoriji čoveku je prevremena ejakulacija urođena.

Muškarci koji pate od prevremene ejakulacije dostižu ejakulaciju pri nižim nivoima seksualnog uzbuđenja i imaju duža razdoblja apstinencije u poređenju sa muškarcima koji ne ejakuliraju prerano. Uglavnom imaju strah da neće biti u stanju da zadovolje neku ženu ili strah od poraza i nadmoći partnerke. Osećaj krivice i strah da će se saznati za njegov problem utiču na ponašanje muškarca, nekada ga terajući da izbegava seksualni odnos.

Prevremena ejakulacija može biti povezana i sa Parkinsonovom bolešću, upotrebom različitih lekova (protiv depresije, visokog krvnog pritiska, psihostimulansi, itd.), hormonskim poremećajima, bolestima krvnih sudova i mokraćno - polnim bolestima. Međutim, najčešće je posledica psihičkih faktora.

Kad i kako se javlja prevremena ejakulacija?

Većina muškaraca je imala bar jednom ovaj problem tokom svog seksualnog života. Najčešća je među adolescentima, ali pogađa seksualno aktivne muškarce svih godina.
Preuranjena ejakulacija se vrlo često javlja tokom prvog seksualnog iskustva i u tom slučaju se obično javlja zbog straha i nervoze. Većina muškaraca vremenom nauči da kontroliše svoj orgazam. Međutim, kod nekih se razvija dugotrajan strah od seksa i nemogućnosti ispunjenja očekivanja što produžuje problem preuranjene ejakulacije. Zatim što je duža apstinencija ejakulacija je brža.

U normalnom seksualnom odnosu, stimulacija muškarca progresivno raste do faze koja se naziva "plato" u kojoj je užitak najveći i muškarac uživa u njemu do trenutka kada postigne orgazam nevoljno. Kod prevremene ejakulacije muškarac ne može ostati u ovoj fazi "platoa" zbog brze stimulacije i rane nevoljne ejakulacije.

Preuranjena ejakulacija se može dogoditi tokom predigre, za vreme penetracije, ili pre ili kasnije tokom seksualnog odnosa, a u svakom slučaju pre nego što partnerka doživi orgazam. Sram i osjećaj poniženja i manje vrednosti mogu dovesti do izbegavanja seksualnih odnosa.

Ejakulacija može da se odloži 

Ako se prerana ejakulacija ne leči, može postati hronična. Uspeh se može postići lekovima i različitim tehnikama vežbanja odlaganja ejakulacije. Seksualni terapeuti savjetuju parovima da uključe aktivnosti koje ne zahtijevaju erekciju i zadovoljenje partnerke nakon što muškarac doživi vrhunac. Kad se pažnja odmakne od penisno-vaginalnog seksa, strah ljubavnog para se obično dovoljno smanji da dopušta veću kontrolu ejakulacije i seksualni odnos dužeg trajanja.

Lekovi

Mogu da se koriste lekovi koji usporavaju ejakulatorni refleks. Paroksetin u dozi od 40 mg na dan ili sertralin 100-150 mg/dan vrlo efikasno odlažu ejakulaciju za neko vrijeme.

Masters i Johnson metoda

Najbolji način borbe protiv prevremene ejakulacije je učenje prepoznavanja i kontrole osećaja koji vode ka orgazmu. To je princip Masters i Johnson metode. Metoda zahteva mnogo strpljenja i vežbe, ali je vrlo efikasna. Može se početi s masturbacijom. Dovedite sebe do tačke blizu orgazma prestanite i opustite se pre nego opet počnete. Svaki put kad to napravite, primaknite se orgazmu sve bliže i bliže sve dok ga više ne možete kontrolisati. Ponavljanje ovog postupka mnogo puta u različitim prilikama će vam pomoći da naučite gdje je vaša tačka vrhunca. Jednom kad upoznate svoju tačku gde "nema povratka" možete usmeriti partnerkinu stimulaciju tako da doživite orgazam kasnije. Vežbe započnite sami, a kasnije i sa partnerkom do koje Vam je stalo. Isprobajte seksualnu stimulaciju koja ne uključuje penetraciju. Kada osetite da ste blizu tačke bez povratka signalizirajte partnerki da prestane i dopustite delimični gubitak erekcije. Ponavljajte to više puta. Ovo vežbajte danima pre pokušaja vaginalnog seksa. Kad budete spremni za vaginalni seks, lezite na leđa i dogovorite sa partnerkom znak na koji će da prekine sporu penetraciju. Malo se opustite i počnite ponovo.

Tehnika stiskanja

Ova je tehnika varijacija Masters i Johnson metode. Vi ili partnerka pri jakom uzbuđenju, neposredno pre vašeg orgazma, čvrsto stisnite prstima glavić penisa na 15-20 sekundi. To će vam sprečiti ejakulaciju, ali može opasti erekcija. Stisak tera krv iz penisa i na taj način smanjuje erekciju. Zatim se ponovo stimulišete. Ovo ponavljate tri puta tokom odnosa. Ovu tehniku možete isprobati ako Masters i Johnson metoda sama ne deluje.

Tehnika mirovanja

Kad Vam je penis u vagini, ne smete se pomicati ni Vi ni partnerka ili činiti ikakve pokrete. Trebate se samo koncentrsati na osećaj koji imate. Kad Vam se učini da ste blizu ejakulacije, izađite iz partnerke. Nakon ponovnog uzbuđivanja s partnerkom učinite isto. U početku je teško ovladati ejakulacijom, ali je samo pitanje vremena kad ćete uspeti. Može se dogoditi da erekcija dok mirujete u vagini počne opadati i tada izvedite nekoliko kretnji dok vam penis ponovno ne očvrsne. Penetracija se treba ponavljati nekoliko puta tokom odnosa.

Desenzitivne kreme

Na tržištu se mogu naći kreme koje navodno umanjuju osjećaj koji muškarac doživljava tokom polnog odnosa te na taj način on duže traje. Muškarci ove proizvode obično smatraju ograničavajućim, jer smanjuju užitak.

Masturbacija

Mnogi mladi muškarci koriste masturbaciju da bi povećali kontrolu nad seksualnim odnosom. Smatra se da masturbacija pre seksualnog odnosa smanjuje želju koju muškarac oseća čime se povećava kontrola. Ova tehnika, međutim, nije vrlo efikasna, jer je količina uzbuđenja samo jedan od faktora koji pridonose ovom stanju.

Kondomi

Neki muškarci kažu kako im kondom pomaže u kontroli prerane ejakulacije, jer im smanjuje uzbuđenje. Ako jedan kondom ne smanjuje stimulaciju dovoljno, može se staviti još jedan. Osim toga, kondomi štite od neplanirane trudnoće i polno prenosivih bolesti pa ih sigurno vredni koristiti.

Seksualni položaji

Seksualni položaji mogu takođe uticati na ejakulaciju. Najbolja se kontrola može ostvariti kada je muškarac na leđima. U ovom ste položaju mnogo opušteniji i možete lakše voditi svoju partnerku i odlagati ejakulaciju.