Gojaznost moze da bude zdrava

Verovanje da gojazne osobe imaju veci rizik od prevremene smrti nije tacno. 

Naucnici Medicinskog fakulteta Univerziteta Jork (Kanada) tvrde da osobe sa metabolicki zdravom gojaznoscu nisu u riziku od prevremene smrti. Novi naucni rad je objavljen u casopisu Obesity.

Rezultat ove studije moze da utice na nas pogled na gojaznost i zdravlje, istice profesor kineziologije i zdrave ishrane, Jennifer Kuk (School of Kinesiology and Health Science). 

"To se razlikuje od veceg dela literature. Vecina istrazivanja metabolicki zdravu gojaznost ubraja u metabolicke faktore rizika. Stvar je u tome sto su ranije gojazne osobe sa hipertenzijom smatrane metabolicki zdravim. Medjutim, hipertenzija sama po sebi povecava rizik od prevremene smrti. Verovatno zbog toga vecina istrazivanja gojaznost smatra faktorom rizika za prevremenu smrt.", istice ona.

Studija je pokazala da za razliku od dislipidemije, hipertenzije i dijabetesa, gojaznost sama po sebi ne povecava smrtnost.

Istrazivanje je obuhvatilo 54089 osoba podeljenih u tri grupe: Prvu grupu su cinile zdrave gojazne osobe, drugu osobe koje imaju neku bolest koja se smatra metabolickim poremecajem (povisen secer u krvi, povisene masnoce u krvi ili povisen krvni pritisak) bez viska kilograma, a trecu gojazne osobe koje istovremeno imaju jedan ili vise metabolickih poremecaja. 

Naucnici su uporedili koliko je ljudi iz svake grupe umrlo u odnosu na grupu osoba sa normalnom tezinom koje nemaju metabolicke poremecaje.  

Preovladava misljenje da sa gojaznoscu mora da se bori svaka osoba koja ima indeks telesne mase (BMI) iznad 30kg/m2. To podrazumeva da gojazna osoba bez merabolickih poremecaja nije zdrava. Novo istrazivanje je pokazalo da jedna od 20 gojaznih osoba nema metabolicki poremecaj tj. da je zdrava.

Zakljucili smo da gojazna osoba koja nema povisen secer i masnoce u krvi i nema hipertenziju nema povisen rizik od smrti. Ona ima metabolicki zdravu gojaznost. Utvrdili smo da osoba sa normalnom tezinom ima isti rizik od smrti kao gojazna osba bez dodatnih faktora rizika. To znaci da se u Severnoj Americi stotinama hiljada osoba savetuje da smrsaju iako nije sasvim jasno kakve ce koristi da imaju od toga, istice Kuk.

Izvor