Prirodni energetski napitak

Mnogi komercijalni energetski napici sadrže štetne sastojke poput kofeina, velike količine šećera i fruktoznog kukuruznog skroba, zatim veštačke boje i arome. Naravno, sami možete da napravite zdraviju verziju energetskog pića.

Kofein u visokim dozama može da bude opasan po život i zdravlje. Američka agencija za hranu i lekove istražuje povezanost energetskog napitka 5-Hour Energi drinks sa fatalnim srčanim udarima i konvulzijama (13 mrtvih i 33 hospitalizovane osobe za protekle četiri godine). 

Naravno u prodavnicama zdrave hrane možete da pronađete zdravije verzije energetskih napitaka, ali mnogi od njih su pasterizovani da bi im se produžio rok trajanja. Pasterizacija, uključujući i kratkotrajnu, smanjuje njihovu hranljivu vrednost.

Veoma lako sami možete da napravite prirodni energetski napitak kao alternativu komercijalnim. U termosu možete da ga ponesete na put, posao, školu ili da ga pijete nakon napornog radnog dana. Sastojke možete da nabavite na pijaci ili prodavnici zdrave hrane.

Sok od banane i pšenične trave

Stavite u blender 3-4 zrele banane, 2 šolje hladne vode (ili više - po ukusu), 1 kašiku pšenične trave u prahu ili šaku sveže, ako imate. Sve to izmiksajte i napitak je gotov.

Banane brzo daju energiju. Jedna ili dve banane daju dovoljno energije za naporan radni dan. Bogat su izvor kalijuma i vitamina B kompleksa, neophodnih za povećanje energije. Takođe su odličan izvor dijetnih vlakana. Sadrže dosta triptofana što nam povećava raspoloženje. Ujedno daju odličan ukus napitku.

Pšenična trava je jedna od "superbiljaka" koja sadrži čitav spektar antioksidanata, minerala i vitamina. Nikada ne možete da pogrežite ako je dodate u napitak ili hranu. Ona je jedna od najvažnijih namirnica koje alkalizuju organizam. Ovo je veoma važno, jer savremena ishrana sadrži uglavnom namirnice koje povećavaju kiselost u organizmu, tako da postaje osetljiv na rak i infekcije.

Pšeničnu travu u prahu nožete da nabavite u prodavnicama zdrave hrane. Možete veoma lako da je posadite u kući. Razredite pšenicu preko vlažnog papira. Sutradan kada pusti klice posadite je u posudu sa malo zemlje. Za deset dana će dovoljno da poraste da možete da je ošišate i koristite. Sok pšenične trave može da se napravi u posebnom sokovniku, ali može i u blenderu.