6 razloga da jedete tamnu čokoladu

Od detinjstva nam govore da slatko nije dobro za našu liniju i zdravlje. Zaista ljubitelji slatkiša mogu da se muče sa kilogramima, ali nisu svi slatkiši štetni. Upečatljiv primer je čokolada i to na prvom mestu tamna - što je gorča, korisnija je.

Čokolada smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i time produžava život. Evo šest razloga da redovno jedete tamnu čokoladu. 

1. tamna čkolada smanjuje rizik od raka debelog creva. Više studija Naučno-tehnološkog instituta za proučavanje hrane u Španiji je pokazalo da polifenoli iz crne čokolade nekoliko puta smanjuju rizik od raka debelog creva.

2. Zdrave masnoće: količina masnoća u čokoladi je mala i nedovoljna da podigne nivo holesterola u krvi. Ona sadrži veliku količinu oleinske kiseline - tip masnih kiselina koja pomaže u sprečavanju pojave bolesti srca i ima antioksidantna svojstva.

3. Ubrzava metabolizam glukoze: tamna čokolada (sa 70% kakaa) sprečava pojavu problema sa nivoom šećera u krvi - sprečava pojavu dijabeta i gojaznosti.

4. Poboljšava raspoloženje: tamna čokolada sadrži serotonin i endorfin, najajče i najefikasnije prirodne antidepresive.

5. Poboljšava rad mozga: ova činjenica je bila poznata i našim precima pa su najveći šahovski geniji XX veka obilno koristili čokoladu pre šahovske partije, a neki i tokom.

6. Smanjuje simptome PMS-a: jedna kocka tamne čokolade ako ne eliminiše može u velikoj meri da umanji manifestacije premenstrualnog sindroma. Inače, naučnici do sad nisu uspeli da objasne prirodu ove činjenice.

Čokolada treba svakodnevno da se konzumira, pri čemu njena količina varira i svako treba da je odredi prema svojim unutrašnjim osećanjima.

Izvor