Namirnice koje sagorevaju kalorije

Želja svih osoba koje drže dijetu je da ubrzaju metabolizam i lako sagore kalorije. Ima namirnica koje to mogu da učine.

Ljute začinske namirnice kao što su senf i ljute paprike zaista mogu da povećaju potrošnju kalorija i ubrzaju metabolizam. U jednom eksperimentu, britanski naučnici su dodavali oko tri petine kašičice ljutog čili sosa ili običnog žutog senfa u obrok. Ljuta hrana je izazvala prosečan skok metabolizma za 25%, sagorevajući dodatnih 45 kalorija u toku naredna tri sata. Kod jedne oosbe senf i ljuti sos izazivali su sagorevanje 76 kalorija - 10% iz obroka sa 776 kalorija.

Jedna nova australijska studija pokazuje da đumbir takođe može da ubrza metabolizam. Biohemičari su ispitivali dejstvo svežeg i suvog ekstrakta đumbira na tkiva životinja i našli da začin podstiče tkivo da potroši oko 20% više kalorija nego obično. Najodgovornija supstanca za ovu povišenu aktivnost je gingerol, sastojak koji đumbiru daje jak ukus.

Ne zna se u kojoj bi meri đumbir mogao da deluje kod ljudi. Neki istraživači veruju da mnogi jaki začini i namirnice imaju tendenciju da podstiču stvaranje toplote, odnosno sagorevanje kalorija. To su one namirnice i začini, kao biber, čije konzumiranje nas zagreva.