Grožđem do mladosti i zdravlja

Grožđe nije samo veoma ukusno i osvežavajuće, već je i lekovito. Deluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, sprečava demenciju i degenerativne bolesti, čisti krv, uklanja masne naslage iz tela, jača srce... 

Iako su ostaci suvog grožđa nađeni u egipatskim piramidama i grobnicama srednje Azije i istočne Evrope, smatra se da su Grci prvi počeli da gaje grožđe i prave vino, koje su mešali sa začinskim biljem i medom. 

Ovo voće sadrži dosta grožđanog (glukoza) i voćnog šećera (18 – 20%), što mu daje veliku energetsku vrednost (100g grožđa daje 80kcal), pa 1kg grožđa može kod zdravih da zameni 25 do 30% ukupnih dnevnih energetskih potreba. Od vitamina najviše ima C, dosta manje B1, B2, B6 i karotena. Prisutni minerali su kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum i bor. Crno grožđe sadrži dosta fenolnih materija, koje mu daju boju i ukus, zatim resveratrol, antocijane, katehine i kvercetine, antioksidanse, koji mu obezbeđuju veoma lekovito dejstvo. Lekovita svojstva grožđa se uglavnom odnose na crno, jer je belo dosta siromašnije mineralima i antioksidansima, dok šećera imaju podjednako. 

Za srčane bolestike, posebno one sa povišenim krvnim pritiskom, najveća prednost ovog voća u odnosu na ostala je odsustvo natrijuma i hlora, a prisustvo kalijuma, što dovodi do pada krvnog pritiska. Grožđe deluje preventivno na srčane bolesti i time što povećava zaštitni HDL holesterol, a smanjuje koagulaciju krvi. 

Grožđe, posebno crno, sprečava pojavu osteoporoze. Sadrži dosta kalcijuma i magnezijuma, što dovodi do jačanja kostiju. Osim toga ima i bora, koji sprečava gubitak kalcijuma i povećava nivo hormona estrogena, čime jača kosti, štiti srce i ublažava klimakterične tegobe. Sadržajem brojnih antioksidanasa, uništava slobodne radikale, pa sprečava oksidaciju holesterola i nastanak arterioskleroze, pojavu tumora i starenje organizma. Dugovečnost grožđe omogućava najviše zbog sadržaja resveratrola, od koga se prave pilule za dug život. Za kvercetin se smatra da sprečava pojavu raka. Zbog sadržaja bora, deluje na električnu aktivnost mozga, povećavajući motorne i mentalne aktivnosti. Flavonoidi mu daju protivzapaljenjsko i antialergijsko dejstvo. 

Veoma blago i ukusno ulje isceđeno iz semenki grožđa, koje se kod nas nažalost ne proizvodi, može povećati veoma važni HDL holesterol, koji deluje zaštitno na kardiovaskularni sistem. 

Redovno i umereno konzumiranje crnog vina uz obroke poboljšava antitrombotičku aktivnost, sprečavajući tako infarkt miokarda, moždani udar i trombozu vena. Naprotiv , uzimanje većih količina vina i opijanje mogu podstaći zgrušavanje i dovesti do fatalnih srčanih bolesti. Važno je piti crno vino uz obrok da bi direktno poništilo delovanje faktora iz hrane, koji podstiču zgrušavanje krvi. Crno vino sprečava srčane bolesti i povećavanjem "dobrog" HDL holesterola. Ono podiže nivo estrogena u krvi pa preko njega deluje na sprečavanje osteoporoze i ublažavanje klimakteričnih tegoba. Za njegovo dejstvo je potrebno popiti jednu čašu uz obrok svaki drugi dan. 

Vinsko sirće je lekovito i hranljivo. Smiruje proliv i krvarenje, a koristi se i za obloge. Čišćenjem kože rastvorom sirćeta i vode se podstiče cirkulacija krvi i čiste pore. 

Od davnina se smatra da je grožđe veoma lekovito, a savremena medicina to potvrđuje, jer su ispitana lekovita svojstva mnogih jedinjenja sadržanih u ovom voću. Zato ga treba uvrstivi u ishranu, sada sveže, a tokom cele godine kao suvo, ali ne zaboraviti ni crno vino.