Riba smanjuje sklonost ka alergijama

Dobro je poznata činjenica da zdravlje deteta zavisi od ishrane njegove majke tokom trudnoće, kao i njegove u prvim godinama života.

Pravilna ishrana formira jak imunitet, optimalne metaboličke procese, odgovarajući fizički i intelektualni razvoj i još mnogo toga. Nepravilna ishrana može da poveća rizik od pojedinih boleti. Naučno istraživanje, objavljeno u časopisu Acta Paediatrica, ističe da korišćenje ribe u ishrani u prvih devet meseci života u velikoj meri smanjuje rizik od razvitka alergijskih bolesti kasnije tokom života. U isto vreme je otkriveno da korišćenje antibiotika širokog spektra značajno povišava rizik za razvoj opstruktivne bolesti, astme i različitih alergijskih reakcija.

Naučnici iz Švedske su nasumično odabrali 8.176 porodica sa novorođenčadima. Analizirali su koje namirnice najviše smanjuju rizik od alergijskih reakcija i disajnih problema kod dece predškolskog uzrasta. Zaključili su da je u tom pogledu najkorisnija riba - ona smanjuje rizik za nastanak takvih bolesti najmanje za polovinu. Naučnici nisu istakli koja je vrsta ribe najkorisnija za sprečavanje alerijskih i respiratornih bolesti kod dece. Međutim, prema zvaničnom izveštaju u švedskim porodicama najviše se koristi bela riba, losos, haringa i skuša - one čine 97% ribljih proizvoda u ishrani analiziranih porodica.

Paralelno istraživanje je pokazalo da je nedopustivo korišćenje antibiotika širokog spektra dejstva kod dece mlađe od četiri i po godine. Rizik od razvoja problema sa disanjem, alergija i različitih zapaljenjskih procesa se pri korišćenju antibiotika udvostručuje, pri čemu značaj pravilne ishrane u prvim mesecima života ostaje.

Izvor