Mikrotalasna pećnica i toksini u hrani

Komisija za kontrolu lekova i hrane (FDA) utvrdila je da pripremom upakovane hrane u mikrotalasnim pećima u namirnice dospeva značajna količina toksina opasnih po zdravlje.

Osim toga, pod uticajem mikrotalasa u plastici i polietilenskim pakovanjima dolazi do hemijskih reakcija kojima se supstance koje ranije nisu bile opasne pretvaraju u kancerogene i hrana ih apsorbuje. Lekari savetuju da se ne koristi hrana koja je u plastičnoj ambalaži čak i minimalno termički obrađivana u mikrotalasnoj peći. Opasnost ne dolazi samo od pakovanja, štetne materije može da oslobodi i etiketa. 

Potrošači koji ne poštuju savete stručnjaka o bezbednom pripremanju hrane redovno unose u organizam trostruko veću dozu toksičnih materija koje mogu da budu uzrok dijabetesa, raznih oblika raka, poremećaja rada unutrašnjih organa, kao i smanjenja potencije kod muškaraca. Unos ovakve hrane kod žena može da utiče na pojavu urođenih malformacija dece.

Interesantno je napomenuti da naučnici sada imaju osnova da smatraju da određenu štetu namirnicama može da nanese ambalaža čak i u slučaju kada se ona nalazi u zamrzivaču ili je iz nekog razloga izlagana povišenoj temperaturi. Drugim rečima ranije se smatralo da ambalaža može da bude toksična samo pri termičkoj obradi, sada postoji hipoteza da doza otrova može da se dobije i ako se ne koristi mikrotalasna pećnica.

Izvor