Jedite breskve, jer kalijum štiti od šloga

Ljudi koji svakodnevno konzumiraju hranu bogatu kalijumom, manje stradaju od moždanog udara-šloga. Svakih 1000mg (1g) kalijuma viška dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 11% u narednih 5 do 14 godina. 

Švedski naučnici Karolinskog Instituta su analizirali deset međunarodnih studija, koje uključuju više od 200.000 volontera i zaključili da je kalijum veoma važan u prevenciji cerebrovaskularnog inzulta u narodu poznatog kao šlog ili moždani udar. 

Kalijum je, pored natrijuma, elektrolit neophodan za održanje ravnoteže vode. Neophodan je za delovanje centralnog nervnog sistema, mišića, regulisanje krvnog pritiska i metabolizam šećera. Nedostatak kalijuma u organizmu ispoljava se mišićnom slabošću, nadimanjem u stomaku, poremećajem mokrenja, nepravilnim radom srca sve do srčanog zastoja i psihičkim smetnjama.

Najvažnije je da kalijum snižava pojavu ishemijskih inzulta koji čine 80% svih moždanih inzulta. Ishemijski inzulti nastaju zapušenjem neke od arterija koje ishranjuju mozak. Ostali inzulti su posledica krvarenja u mozgu (hemoragični inzulti). Osim toga kalijum pomaže da se so (kuhinjska so) eliminiše iz organizma.

Kalijuma ima dosta u suvom voću, pre svega breskvama, kajsijama, grožđu i šljivama, pečenom krompiru, zatim u dinji, orasima, leguminozama, morskim plodovima, blitvi, soku od paradajza, nemasnom jogurtu, bananama i kvascu.

Odrasli ne bi trebali da unose manje od 2300mg kalijuma svakodnevno. Osobe starije od 50 godina, koje pate od visokok krvnog pritiska, dijabetesa i bubrežne insuficijencije treba da ograniče unos kalijuma na 1500mg dnevno.

Važno je da znate

  • Najviše kalijuma ima u tamnoj melasi.
  • Kalijum smanjuje rizik od cerebrovaskularnog inzulta (moždanog udara ili šloga) i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom.
  • Kalijum povecava elastičnost krvnih sudova i smanjuje njihovo oštećenje kod naglog skoka krvnog pritiska.
  • Hrana bogata kalijumom može sniziti krvni pritisak.
  • Slana hrana znatnije povišava krvni pritisak ako postoji manjak kalijuma u organizmu.
  • Vegetarujanci unose više kalijuma i ređe boluju od visokog krvnog pritiska.