Kim kao lek

Narodnoj medicini je poznata lekovitost kima. Sada je naučno potvrđeno da kim (carum carvi) spasava od arteroskleroze i upala.

Američki naučnici iz Centralnog tehnološkog naučno-istraživačkog instituta su sproveli istraživanje i utvrdili da je kim u stanju da se bori protiv bakterija, pomaže u snižavanju povišene telesne temperature, ublažava bol i ima veliku količinu antioksidanata.

Nije tajna da oblici kiseonika, poznati kao slobodni radikali, pokreću oksidativni stres. On remeti fiziološke procese u organizmu i dovodi do razvitka ateroskleroze, neurodegenerativnih bolesti, zapaljenja, raka i bržeg starenja. Antioksidansi mogu smanjiti uticaj oksidativnog stresa.

Tokom istraživanja naučnici su otkrili visok sadržaj korisnih fenolnih jedinjenja-antioksidansa u kimu i njegovu sposobnost da zaštiti DNK od oštćenja.

Alternativna medicina preporučuje korišćenje kima za normalizaciju rada organa za varenje, posebno za uklanjanje nadimanja, naročito kod beba i male dece, zatim za iskašljavanje, poboljšanje rada bubrega, izbacivanje tečnosti (diuretičko dejstvo). Kim se ženama preporučuje za regulisanje menstrualnog ciklusa, ublažavanje menstrualnog bola, olakšavanje porođaja i povećanje mleka tokom dojenja.

Izvor