Zaobiđite slanik

Ishrana sa previše soli može da dovede do povišenog krvnog pritiska, bolesti srca i bubrega, šloga, a novija istraživanja pokazuju da može da dovede do raka želuca.

Da li je so neophodna?

So, natrijum hlorid, je neophodna za život. Ulazi u sastav ćelija, učestvuje u regulaciji krvnog pritiska, važna je za održavanje ravnoteže između soli i vode, za nervnu i mišićnu sprovodljivost.

Nedostatak soli dovodi do malaksalosti, pada krvnog pritiska i psihičkih poremećaja. Čovečji organizam ne može da je sintetiše pa je neophodno da se unese sa hranom. Dnevne potrebe su 4-5g, mada neka istraživanja pokazuju da je ta količina dosta niža. Natrijuma i hlora, koji čine so, ima dovoljno u voću, povrću i mesu. Osim toga mi iz navike solimo hranu, tako da obično unosimo dosta više soli no što je neophodno. Mnogi ljudi unose nekoliko puta veću količinu od preporučene .Obolelima od povišenog krvnog pritiska preporučuje se unos manje od 3g soli dnevno.

Deca i so

Prekomerna upotreba soli je stvar navike. Još u najranijem detinjstvu se formira ukus. Ako se detetu dosta soli hrana, celog života će jesti preslano. Ako iz zdravstvenih razloga treba da ograniči unos soli to će biti veoma mučno, jer onda će hrana biti neukusna. Dečiju hranu treba soliti, ali umereno. Kuhinjska so se jodira pa je neophodno da se unese mala količina. Maloj deci nemojte da dajete griskalice, kao što su smoki, slani štapić, kikiriki i sl. jer sadrže veliku količinu soli.

Kako zaobići so?

  • Izbegavajte industrijski proizvedenu hranu, gotove supe, grickalice, suhomesnate proizvode, gotove sosove i konzervisanu hranu.
  • Dajte prednost svežim namirnicana.
  • Nikada ne dosoljavajte hranu za stolom, jednostavno zaobiđite slanik.
  • Umesto soli dodajte začine, peršun, bosiljak, mirođiju, majčinu dušicu, kari, đumbir i sl. koji će jelu poboljšati ukus. 

Kako se osloboditi viška soli?

Veliki unos soli traži dosta tečnosti. Sa druge strane i velika količina tečnosti povećava pritisak. Zato da bi se oslobodili soli povećajte fizičku aktivnost, jer se so iz organizma najlakše izlučuje preko znoja.