Jod - neophodan mineral

Jod je element neophodan za sintezu hormona štitne žlezde, a time za normalan metabolizam, zdravlje i život.

Iako se u organizmu jod nalazi u tragovima, on je neophodan mineral. Ima ga u mišićima, štitnoj žlezdi, koži i kostima. Ulazi u sastav hormona tiroksina, koji se sintetiše u štitnoj žlezdi. Nedostatak joda izaziva gušavost - znatno uvećanje žlezde. Jedan je od uzroka nastanka hipotireoze - smanjene funkcije štitne žlezde. Ima istraživanja koja ističu da smanjen nivo joda povećava rizik od cisti i tumora u dojkama. 

Upotreba joda

U cilju smanjenja gušavosti u većini zemalja (i kod nas) vrši se jodiranje soli za ljudsku i životinjsku upotrebu (na 1kg soli dodaje se 10mg kalijum jodida). U medicini jod se koristi kao sredstvo za dezinfekciju rana i usta, lečenje vaginitisa (kao vaginalete sa povidon jodom), u obliku masti za sprečavanje infekcija kod opekotina. Kao radioaktivni jod koristi se za dijagnozu bolesti štitne žlezde (scintigrafija) i za lečenje hipertireoze.

Dnevna potreba za jodom 

Dnevna potreba za jodom iznosi oko 100gama. Trudnicama i dojiljama je potrebno duplo više. Kod hipotireoze i gušavosti potrebe za ovim mineralom su, takođe, veće. 

Prirodni izvori joda

Namirnice bogate jodom, pored kuhinjske i morske soli, su ribe, riblje ulje, alge i ostali plodovi mora. Beli luk, soja, susam i spanać su dobri izvori joda. Ako se gaji na zemljištu bogatom jodom i druge biljke mogu da ga sadrže. Kupus, karfiol i kelj smanjuju resoprpciju joda iz hrane. 

Suplementi i lekovi

Suplementi sadrže jod obično u obliku natrijum jodida ili algi. Preporučuje se njihova upotreba u krajevima gde nema dovoljno joda u zemljištu (strumogeni krajevi) te ima dosta ljudi sa uvećanom žlezdom.

Nagli povećan unos joda remeti rad štitne žlezde. Kalijum jodid može da izazove neželjena dejstva, kao što su zapaljenje pljuvačnih žlezda, mučnina, povraćanje, osip i ozbiljne alergijske reakcije. Primenjen zajedno sa diureticima i pojedinim lekovima za lečenje kardiovaskularnih bolesti može dovesti do opasne hiperkalijemije. Ne treba ga kodristiti ni zajedno sa antitireoidnim lekovima.