Brusnica kao lek za infekcije burega i mokraćnih puteva

Brusnica ima veliku ulogu u lečenju infekcija mokraćnih puteva. Ovo sitno, crveno, kiselo, američko voće, može dosta da smanji upotrebu antibiotika.

Lekovitost brusnice

Nedavno je naučno utvrđeno na koji način deluje brusnica. Profesor Teri Kamesano sa Vorčester politehničkog instituta u državi Masačusetsu, na čelu naučno istraživačkog tima, je otkrila da brusnica menja sastav bakterije Esherihija Colli. Ova bakterija je najčešći izazivač zapaljenja mokraćnih puteva, naročito kod žena. Pod uticajem brusnice E.colli gubi sposobnost prianjanja uz ćelije bubrega i mokraćnih puteva, čime se smanjuje njeno patogeno svojstvo.

Kako se koristi brusnica?

Brusnica može da se koristi kao čaj, sušena za grickanje, ali se najčešće koristi kao sok. Deluje u malim količinama, tako da je dovoljna samo jedna čaša soka dnevno da bi se ostvario terapijski efekat.

Da li brusnica ima i druga lekovita svojstva

Smatra se da deluje preventivno na kardiovaskularne bolesti, rak i čir želuca i kvarenje zuba. Deluje na sniženje “ lošeg”  i povišenje “dobrog” holesterola u krvi. Lekari i nutricionisti preporučuju da se brusnica ne koristi samo kao lek, već da se uključi u ishranu.