Deset najzdravijih namirnica

Paradajz zauzima prvo mesto na listi deset najkorisnijih namirnica za ljudsko zdravlje, sastavljenoj od strane britanskih stručnjaka.

Titulu najzdravije namirnice paradajzu je omogućio visok sadržaj posebno aktivnog antioksidansa likopena, a takođe i vitamina C. Mnogobrojne studije u poslednjih nekoliko godina pokazuju da paradajz obezbeđuje zdrav kardiovaskularni sistem. Likopen i vitamin C sprečavaju oksidaciju štetnog holesterolo (LDL) i sprečavaju njegovo taloženje na zidovima krvnih sudova i formiranje opasnog plaka. Ovi sastojci paradajza, takođe, sprečavaju pojavu nekih oblika raka, pre svega pluća, pankreasa i grlića materice.

Na drugom mestu nalazi se ovsena kaša. Ona sadrži veliku količinu vitamina E, kao i proteine i dijetna vlakna, neophodne za normalno odvijanje telesnih funkcija.

U prvu trojku spada i kivi. On sadrži vitamine A, C i E, najaktivnije u jačanju imuniteta organizma. Semenke ovog ploda sadrže omega-3 masne kiseline, važne za zdravlje srca i krvnih sudova.

Nakon kivija sledi crno grožđe, koje sadrži antioksidanse flavonoide i ima sposobnost da spreči nastanak raka i bolesti srca i krvnih sudova. Resveratrol, sastojak crnog grožđa i vina dobijenog od njega, obezbeđuje dugovečnost.

Na petom mestu su pomorandže. One sadrže veliku količinu vitamina C i pektine, koji utiču na smanjenje vrednosti lošeg holesterola u krvi. Zatim slede brokoli sa visokom koncentracijom antioksidanasa i avokado sa korisnim masnim kiselinama, koji normalizuju nivo šećera u krvi.

Osmo mesto je zauzela potočarka, bogata jodom, gvožđem i vitaminima A i C. Za njom sledi beli luk koji sadrži alicin - normalizator krvnog pritiska. Ovaj začin i lek bi trebali svi da jedu, posebno osobe sa hipertenzijom.

Listu top deset namirnica završava maslinovo ulje, bogato antioksidansima.