Maline

Maline, ukusno voće ranog leta, ima dokazano antivirusno i antikancersko dejstvo. Sa puno antioksidanasa, vitamina i prirodnog aspirina našla je mesto u narodnoj medicini, ali u ishrani je neopravdano zapostavljena.

U plodu malina se nalazi 8% ugljenih hidrata, 1% belančevina i malo masti (o.6%). Sadrži dosta vode, od organskih kiselina: limunsku, salicilnu, elaginsku i jabučnu, zatim pektin, tanine, od šećera fruktozu i saharozu, kao i dijetna vlakna. Među vitaminima, mineralima i oligoelemenata ima B1, B2, C, PP, folnu kiselinu, kalcijum, kalijum, fosfor i gvožđe uz manje prisustvo ostalih elemenata. Energetska vrednost ovog voća je mala. Sto grama malina daje 40kcal (167,5 kj). 

Antikancersko dejstvo maline je zasnovano na velikom sadržaju antioksidanasa. Oni sprečavaju oštećenje genetskog materijala ćelije i njenu mutaciju u malignu ćeliju. U tom pogledu vrednije su maline tamnije boje. Najpoznatiji sastojak malima sa antikancerskim svojstavom je elaginska kiselina, zatim antocijanini i polifenoli. Elaginska kiselina može sprečiti nastajanje maligne ćelije, zatom usporiti deljenje već formiranih malignih ćelija i njihovo širenje. Interesantno je da ove kiseline ima više u džemu nego u soku jer se ona nalazi glavnom u košticama maline.

Antivirusni dejstvo maline i sadržaj prirodnih aspirina ima mnogostruko lekovito dejstvo na organizam. Sadrži dosta kalijuma tako da deluje diuretski pa je blagotvorna kod bolesti bubrega, bešike, mokraćnih kanala, kamena i peska u bubrezima i hipertenzije. Zbog sadržaja pektina može povoljno da deluje kod proliva. Malina sadrži prirodne aspirine te podstiče znojenje. Zajedno sa antivirusnim dejstvom može pomoći kod bolesti usta, grla i pluća. Plod podstiče pankreas na lučenje inzulina te ga mogu koristiti dijabetičari. Smatra se da povoljno deluje na krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i koncentraciju. Sadržajem gvožđa pomaže malokrvnim osobama.

Lekovita svojstva lista maline nisu dovoljno ispitana, ali ga narodna medicina koristi u mešavinama čajeva za lečenje bolesti srca i krvnih sudova, želuca i creva. Preporučuje ga za takozvano prolećno čišćenje krvi. Narodna medicina posebno preporučuje čaj od maline kod ginekoloških bolesti, hormonskih poremećaja i neplodnosti, zatim za ispiranje usta i grla kod zapaljenja sluzokože, kao i kod proliva.