Pistaći snižavaju holesterol

Pistaći nisu samo omiljena grickalica. Oni deluju i kao lek koji može da snizi povećan holesterol.

Sastav pistaća

Bogati su kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, vitaminima A, C, E, kao i folatima. Od mikroelemenata sadrže gvožđe, cink, bakar, mangan i selen. Dosta su kalorični -100g pistaća daje 557kcal (2.332kj), što je inače nešto niže od drugih orašastih plodova, kao što su orasi i bademi. Najviše ima masti, oko 44%, zatim ugljenih hidrata, belančevina i znatnu količinu dijetnih vlakana.

Kako pistaći snižavaju holesterol?

Istraživanja su pokazala da pistaći utiču na sniženje holesterola, kod osoba koje ga imaju u vrednostima iznad normale. Normalan ne snižavaju. Ove ukusne semenke to omogućavaju povećavnjem nivoa antioksidanasa u krvi. Od antioksidasa pistaći su posebno bogati luteinom, beta karotenom i gama-tokoferolom u poređenju sa drugim orašastim voćem. Beta karoten je predhodnok vitamina A, gama-tokoferol je uobičajeni oblik vitamina E. Antioksidansi smanjuju toksičnu okisidaciju holesterola, zapaljenjsku reoakciju i oštećenje zidova krvnih sudova.

Pistaći sadrže dosta masnoća, ali su to uglavnom mononezasićene masti, koje dokazano imaju uticaja na sniženje holesterola. Još važnije je što sprečavaju oksidaciju LDL frakcije, takozvani "loš holesterol" kojom on stiče sposobnost da se taloži na zidovima krvnih sudova. Od same visine holesterola njegova štetnost je više ispoljena oksidacijom zbog koje utiče na formiranje plaka i oštećenje krvnih sudova.

Lekovitost pistaća

Sniženje holesterola, posebno njegove frakcije LDL, poznate kao "loš holesterol" smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti, pre svega infarkta i šloga, koji su vodeći uzroci smrtnosi na našim prostorima.

Znatni sadržaj antioksidanasa, osim što smanjuje rizik od srčanih bolesti, utiče na jačanje imuniteta, pa čak i na smanjenje rizika od tumora.

Visok nivo kalijuma, a nizak natrijuma omogućava veće izbacivanje tečnosti, što je posebno važno za osobe sa povišenim krvnim pritiskom. Ako su posoljeni ova prednost ne samo da je anulirana, već slani pistaći utiču na porast krvnog pritiska.

Fosfor i kalcijum ovih semenki utiču na formiranje jakih kostiju i zuba, a kod odraslih smanjuju podložnost osteoporozi. Lutein, važan sastojak pistaća, pozitivno utiče i na zdravlje kože.