Bronhitis se leči hranom

Ako imate bronhitis hrana vam mnogo može pomoći. Ako uz to pušite ili pasivno udišete duvanski dim morate obratiti veliku pažnju na nju.

Akutni bronhitis je zapaljenje sluzokože bronhijalnog stabla, praćeno kasljem i iskašljavanjem. Kašalj je najpre suv iscrpljujući, zatim započinje iskašljavanje oskudnog, žilavog sekreta i na kraju ispljuvak postaje žitkiji. Bolest prolazi bez komplokacija. Medjutim, ako ste kašljali tri meseca u zadnje dve godine, situacija je ozbiljnija - imate hronični bronhitis. 

Pojedina hrana pozitivno utiče na bronhitis smanjenjem zapaljenja, otoka sluzokože i olakšavanjem izbacivanja sekreta. Kod bronhitisa je najvažnije razvodniti žilav sekret, pokrenuti ga i olakšati iskašljavanje.

Ljuta hrana

Primećeno je da ljuta hrana: čili, beli i crni luk, senf, ren, biber i drugi ljuti začini olakšavaju iskašljavanje. Ona ima više mehanizama delovanja ali je najvažniji uticaj na centar u mozgu koji (preko nervusa Vagusa) povećava lučenje tečnosti od strane sluzokože disajnih puteva. To razblažuje sekret, pa se on lakše pokreće i izbacuje napolje. Osim toga vlažna sluzokoža je otpornija na delovanje virusa i bakterija, manje je nadražena pa se kašalj lakše podnosi i grudi se manje "cepaju" od njega.

Ljuta hrana smanjuje otečenost sluzokože i ubrzava ozdravljenje, pomaže odstranjivanju nadražujućih supstanci. Uz nju bronhitis kraće traje. Ljudi koji jedu ljutu hranu ređe odoljevaju od hroničnog bronhitisa, čak i kada su pušači. kod hroničnog bronhitisa je potrebno da se ljuto jede bar tri puta nedeljno. Crni i beli luk deluju i kuvani pa se mogu dodati u skoro svako jelo.

Vitamin C za pušače

Oboleli od bronhitisa treba da unose veće količine vitamina C. Ovaj poznati antioksidans štiti ćelije od oštećenja. Ishrana bogata vitaminom C je posebno važna za pušače. Oni ne samo da imaju najveći rizik da dobiju hronični bronhotis, već imaju smanjenu količinu ovog važnog vitamina u krvi. Smatra se da je to posledica njegovog  silnog trošenja za neutralizaciju toksičnih oksidativnih supstanci, kojima obiluje duvanski dim. Njima je potrebno tri do četiri puta više vitamina C nego nepušačima. Nepušači koji udišu duvanski dim, takozvani pasivni pušači, takođe zahtevaju veću količinu ovog vitamina.

Vitamin C možete obezbediti konzumiranjem svežeg voća i povrća. Možete koristiti i suplement. U zimskim mesecima je dostupna i turšija bogata ovim vitaminom. Ali tu postoji zamka. Turšija sadrži veću količinu soli, koja nije preporučljiva kod bronhitisa.

Moćna pileća supa

Pileće meso sadrži aminokiselinu cistein koja se oslobađa prilikom kuvanja. Ona razblažuje sluz u disajnim putevima, tako da olakšava iskašljavanje i smajuje otok sluzokože. Zato su pileća supa i čorba odličan lek za bronhitis. Treba ih jesti lagano i često, jer im dejstvo traje oko pola sata. Dobro deluje i udisanje supine pare. Topla ili vruća, pileća supa je efikasnija ako joj se doda beli i crni luk, biber, kari ili čili.

Dosta tečnosti

Bronhitis obično počinje kao virusna infekcija, a kasnije se može nadovezati bakterijska. Virusi se bolje razvijaju na suvoj sluzokoži, a bakterijama odgovara gust sekret. Ako je sluzokoža stalno vlažna otežano je razmnožavanje virusa. Unos veće količine tečnosti olakšava razvodnjavanje sekreta. Zato popijte šest do osam šolja uglavnom bistre tečnosti. Pijte čajeve, supu i običnu vodu.

Antizapaljenjska hrana

Kad imate brinhitis jedite češće hranu za koju se zna da deluje antizapaljenjski - ubrzaće izlečenje. To je masna morska riba, crni i beli luk. Izbegavajte hranu koja podstiče zapaljenje: kukuruzno i suncokretovo ulje, masno crveno meso. Zaboravite i na mleko, jer ono deluje suprotno ljutoj hrani.