Lubenica zaslađuje, osvežava i leči

U ovim letnjim danima lubenica nas moze zasladiti, osvežiti i lečiti. Dok uživamo u hladnoj lubenici možemo poboljšati rad organa za varenje, bubrega, jetre, žuči, seksualnu funkciju, ojačati srce i smanjiti rizik od nastanka raka. Njenim konzumiranjem mozemo olakšati metabolizam, normalizovati crevnu floru i regulisati pražnjenje creva.

Sastav lubenice

Lubenica sadrži najviše vode. Sadržaj ugljenih hidrata je takođe znatan (do 10 %), dok belančevina (0.7 %), masti (0.15 %) i dijetnih vlakana (0.4 %) ima malo. Od vitamina prisutni su B grupa, vitamin C, PP i karoteni. Najzastupljeniji minerali su kalijum, kalcijum, magmezijum, fosfor, gvožđe i cink. Energetska vrednost lubenica je mala, 100g daje svega 30 kcal. I ako ima malo kalorija nju dijabetičari treba da koriste oprezno, jer ima viskok glikemijski indeks.To znači da šećer brzo dospeva u krv. Zdravim ljudima to deluje okrepljuće, ali dijabetičarima dovodi do povećanja šećera u krvi.

Kamen u bubrezima i žuči

Lubenica je najpoznatija po blagotvornom delovanju na bubrege. Visok sadržaj kalijuma joj daje diuretičko dejstvo. Ona time povećava izlučivanje tečnosti i ispira bubrege. Podstiče izbacivanje peska, mulja i kamena iz bubrega i žuči.

Katarakta i rak

Lubenica sadrži znatnu količinu glutationa. To je antioksidans koji štiti ćelije oka. Veoma je nizak kod svih tipova katarkte. Smatra se da nizak nivo gluationa moze doprineti nastanku katarakte. Glutation se može nadoknaditi konzumiranjem lubenice. Inace ovaj važni antioksidans deluje prventivno na nastanak nekih oblika raka. To značajno dejstvo povećava poznati likopin. Smatralo se da je glavni izvor likopina paradajz, međutim ustnovljeno je da ga ima u znatnoj količini i u lubenici. Likopin je dva puta moćniji od beta karotena. Ovi sastojci (antioksidansi) štite od raka na taj način što sprečavju delovanje oksidanasa na ćelije, koji na njima dovode do pojave opasnih mutacija iz kojih može da nastane tumorska ćelija. Konzumiranjem lubenice znatno se smajuje rizik od nastanka karcinoma, posebno pluća, pankreasa i grlića materice.

Srce i krvni sudovi

Brojni saastojci lubenice, pre svega likopen, vitamin C i beta kroteni su moćni zaštitnici srca i krvnih sudova. Oni sprečavaju oksidaciju štetnog holesterola (LDL), tako da se smanjuje njegovo taloženje na zidove krvnih sudova i nastanak opasnog plaka. Time se uklanja mogućnst nastanka infarkta i šloga koji su vodeći uzrok smrtnosti. Lubenica smanjuje napetost krvnih sudova i snižva viskok krvni pritisak. Na snižen nema takvo dejsto tj. ne dovod do njegovog dodatnog sniženja.

Artritis i astma

Lubenica smanjuje zapaljenje kod artritisa (zapaljenje zglobova). Ublažava tegobe kod reumatskih i degenerativnih bolesti. Taj njen antizapaljenjsi efekat je veoma značajan i kod astme. Ova, sve češća bolest savremenog društva, u osnovi ima alergiju koja je jedan vid zapaljenja. Lubenica svojim antizapaljenjskim efektom proređuje i ublažava astmatični napad.

Libido i plodnost

Interesantan sastojak lubenice je aminokiselina citrulin. Ona u organizmu metaboličkim reakcijama preko arginina i azotne kiseline‚ dovodi do opuštanja krvnih sudova, delujući slično Vijagri, te može uticati povoljno na impotenciju. Najmanja količina ovog slatkog ploda, koja bi imala uticaja na cirkulaciju krvi i pospešila erekciju je šest krišaka. Sastojci lubenice sprečavaju oštećenje spermatozoida koje vodi neplodnosti i oštećenju ploda. Normalnom razvoju ploda utiče i svojim velikim saržajem folne kiseline. Ovaj vitamin B grupe utiče na normalan razvoj nervnih ćelija ploda.

Lubenica deluje lekovito kod zapaljenja debelog creva (kolitis). U tu svruhu ruska narodna medicina preporučuse čaj od suvih kora lubenice. Ovo ukusno povrće, koje mi koristimo kao voće se koristi i u dijetama za mršavljeje. Dva puta nedeljno ili jednom u deset dana jede se samo lubenica. Ko oseća glad uz nju može da jede crni hleb. Time se ostvaruje čišćenje organizma i potpomaže mršavljenje. Spisak lekovitih svojstava lubenice je dugačak i zato je treba jesti što češće.