Jagode za zdravlje i lepotu

Jagode, to slasno, osvežavajuće, jarko crveno voće, ulepšava proleće. To je jedno od najomiljenijeg voća, ne samo zbog svog lepog izgleda i ukusa, već zbog bogatog lekovitog svojstva.

Ljudi su počeli da gaje jagode još pre hrišćanstva. Kod Rimljana su bile veoma cenjene. U srednjem veku su korišćene uglavnom kao lek. Njihovo gajenje se intenziviralo od osamnaestog veka kada je iz Čilea i Perua u Evropu preneto seme krupnijih jagoda. Divlje jagode, sitnije i mirisnije od domaćih, su lekovitije. Jagode kod nas sazrevaju od aprila do kraja juna, ali ih u trgovinama ima gotovo cele godine.

Sastav jagoda

Plod jagode sadrži ugljene hidrate (7%), malo belančevina (0.8%), sasvim malo masti (0.6%) uz nešto dijetnih vlakana i dosta vode. Znatan je sadržaj fenola i ostalih antioksidanasa. Sadrži Vitamin B1, B2, zatim minerale kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. To je niskokalorično voće. 100g jagoda sadrži svega 35 do 40 kcal, pa se može uvrstiti u sve dijete za mršavljenje.

Protiv arterioskleroze

Jagode sadrže veliku količinu vitamina C. Smatra se da najviše zahvaljujuci njemu jagode čiste krvne sudove od naslaga masnoće. One sprečavaju oksidaciju “lošeg holesterola” ili LDL holesterola u oblik koji štetno deluje na krvne sudove. Istovremeno one dovode do porasta “dobrog holesterola” ili HDL holesterola. Redovno konzumiranje jagoda smanjuje količinu slobodnih radikala koji LDL holesterol čini toksičnim i opasnim.

Stop raku

Značajno je antikancersko delovanje jagoda. Posledica je bogatog sadržaja različitih antioksidanasa i vitamina. Zahvaljujući njima jagoda sprečava promene u ćelijama koje mogu voditi ka nastanku malignih tumora. One podstiču detoksikacioni sistem organizma i tako sprečavaju genetska oštećenja ćelija, koja predstavljaju uvod u rak. Nezna se kolika je količina jagoda dovoljna da ispolji antikancersko svojstvo, ali u svakom slučaju što više - to bolje.

Bolja funkcija spermatozoida

Sveže jagode povećavaju plodnost muškaraca, koji nemaju druge organske uzroke steriliteta. Tokom nekoliko meseci one mogu očistiti semenu tečnost od otrova i pospešiti oporavak oplodne funkcije. Ovo voće povećava broj spermatozoida i njihovu pokretljivost, a smanjuje broj abnormalnih spermatozoida. To dejstvo jagoda se najviše pripisuje sadržaju antioksidanasa i vitamina C.

Jače srce

Zahvaljujući velikom sadržaju kalijuma, a malom natrijuma, jagode imaju diuretska svojstva i utiču na smanjenje krvnog pritiska. Smanjujći krvni pritisak i čisteći krvne sudove od masnoće, poboljšavaju prokrvljenost srca, čineći ga zdravijim i jačim. Ujedno smnjuju rizik oboljevanja od koronarne bolesti (angina pektoris i infarkt miokarda). Magnezijum im daje antistresno dejstvo i poboljsava rad srca.

Zdravlje i lepota

Dug je spisak lekovitih dejstava jagoda. One ublažavaju tegobe kod artritisa, jačaju kosti, povećavaju odbranbenu moć organizma, deluju antibakterijski, imaju blag laksativni učinak… Jagode daju doprinos i lepoti. Zatežu kožu, smanjuju pojavu bora i osvežavaju ten. Zato su jagode svakog proleća u modi.