Beli i crni luk sprečavaju trombozu

Stvaranje ugrušaka u krvnim sudovima može dovesti do infarkta miokarda i moždanog udara (šlog), koji su najčešći uzrok smrti u savremenom društvu. Borba protiv stvaranja krvnih ugrušaka može znatno produžiti životni vek, a može se uspešno voditi jednostavnim prirodnim lekovima, među kojima su najefikasniji crni i beli luk.

Od davnina se zna da crni i beli luk produžavaju život. U starim Egipatskim papirusima crni luk se naziva tonikom za krv. Rusi tvrde da votka uz dodatak belog luka poboljšava krvotok. Francuski seljaci daju konjima crni i beli luk da bi im rastvorili ugruške u nogama. Ti narodni lekovi nisu bez osnova. Više naučnih istraživanja je potvrdilo da sastojci crnog i belog luka deluju protiv ugrušaka u krvi. 

Lekoviti sastojci belog luka

Najpoznatiji antitrombotički sastojak belog luka je ahoin (po španskoj reči ajo što znači beli luk). Njegov  efekat je bolji od dejstva aspirina. Aspirin deluje antikoagulansno smanjujući stvaranje tromboksana. Ahoin ima to dejstvo, ali osim njega ima još sedam načina da spreči slepljivanje trombocita i stvaranje ugruška. Osim ahoina u crnom i belom luku je nađeno više sastojaka koji deluju protiv grušanja krvi, među kojima je glavni adenozin.

Sastojci belog luka ne deluju samo preventivno, oni imaju sposobnost da već formirane ugruške rastvore i poboljšaju cirkulaciju krvi.

Kako beli luk najbolje deluje?

Dovoljno je da se dnevno pojede dva do tri čena belog luka, da bi se dobilo njegovo antitrombotičko dejstvo. Može da se jede sirov ili kuvan, a najefikasnije je ako se jede svakodnevno. Beli luk je mnogo efikasniji gnječen nego seckan. Gnječenjem se oslobađaju enzimi i alicin koji prelazi u ahoin. Kuvanjem se takođe oslobađa ahoin. Najbolje je da se kuva sa paradajzom ili drugim namirnicama koje oslobađaju kiselinu, pri čemu su dovoljne sasvim male količine tih namirnica.

Ako se izgnječen beli luk prekrije sa malo votke i ostavi par dana da stoji nepokriven oslobađa se dosta ahoina. Na tome je zasnovan ruski narodni lek za razblaženje i čišćene krvi. Postoje naučna istraživanja koja su potvrdila da narodni recept zaista deluje. Poznata grčka salata oslobađa dosta ahoina. Kod nje se gnječen beli luk meša sa sirom feta i maslinovim uljem.

Crni luk blokira masti

Crni luk sprečava slepljivanje trombocita i nastanak ugrušaka i poboljšava rastvaranje već formiranih ugrušaka. Efikasan je kuvan i sirov i treba ga jesti svakodnevno. To je posebno važno za osobe sa bolestima srca i krvnih sudova, kao i za sve ostale koji dosta jedu masnu hranu.

Masna hrana znatno povećava zgrušavanje krvi, a umanjuje njihovo rastvaranje. Ako se jede sa crnim lukom to njeno dejstvo se u velikoj meri umanjuje. Manje od pola šolje crnog luka (oko 60g) bi trebalo pojesti dnevno.