Slatko mleko i čir na dvanaestopalačnom crevu

Ranije su oboleli od čira na dvanaestopalačnom crevu dobijali savet da piju sto više slatkog mleka, zato što se pretpostavljalo da ono neutrališe želudačnu kiselinu, glavnog krivca za nastanak čira. Medjutim, ima istraživanja koje to negiraju. 

Čir na dvanaestopalačnom crevu je bolest savremenog doba, koja se najčešće javlja u srednjim godinama, mada je ima i kod dece. Više oboljevaju muškarci, a u poslednje vreme bolest je u porastu kod žena. Nastaje oštećenjem sluzokože, dejstvom želudačnog soka, čija je kiselost povećana. Zato se ova bolest sve češće naziva peptična ulkusna bolest. 

Mnogi bolesnici imaju manje tegobe kada piju mleko. Zato se pretpostavilo da ono neutrališe ili ublažava želudačnu kiselinu. Istraživači nisu to mogli da potvrde, pa su počeli da sumnjaju u tu pretpostavku. Kasnije se dokazalo da slatko meko prolazno neutrališe kiselinu. Nakon neutralizacije koja traje svega dvadesetak minuta sledi povećanje kiselosti želudačnog soka. To je posledica povećane sekrecije hormona gastrina, koji povećava lučenje kiseline.

Mleko, bilo punomasno ili sa manjim procentom masnoće, dovodi do značajnog povećanja nivoa želudačne kiseline. To se javlja kod zdravih i obolelih od čira, s tim da je skok kiseline znatno viši kod osoba sa čirom. Oboleli su znatno osetljiviji na stimulativno dejstvo mleka na lučenje kiseline. Mleko još tri sata nakon unošenja podstiče stvaranje želudačne kiseline.

Ima istraživanja koja pokazuju da slatko mleko sprečava zaceljenje čira. Oboleli koji uz lek za smanjenje kiseline piju veću količinu mleka imaju zmatno manji procenat izlečenja u odnosu na one koji koriste uobičajenu bolničku dijetu (blaga hrana).

Oboleli koji piju dosta slatkog mleka istina imaju smanjenje bola, ali se endoskopski utvrdilo da kod njih čir sporo zarasta. Znači da mleko utiče da se pacijenti bolje osećaju i pored toga što mleko izaziva oštećenje sluzokože. Sposobnost mleka da smanji bol pored svoje destruktivne uloge je razlog što se godinama koristilo za lečenje čira.

Nijedna studija nije dokazala prednost blage dijete ili dijete strogo određene za peptički ulkus u odnosu na uobičajenu hranu. Zato se obolelima ne postavljaju nikakve zabrane u vezi ishrane. Savetuje im se da u periodu kada imaju bolove izbegavaju onu hranu za koju primete da im pojačava bol. Osim toga savetuje se da jedu češće manje obilne obroke.