Povišeni trigliceridi - snizite ih hranom

Svi se plaše holesterola. Međutim, postoji drugi tip masnoća u krvi, trigliceridi, koji mogu biti opasniji nego što se mislilo. Novi podaci pokazuju da visok nivo triglicerida (triglycerides) u krvi može dovesti do infarkta miokarda, naročito kod žena starijih od pedeset godina i muškaraca koji imaju loš odnos LDL/HDL holesterola.

Jedna finska studija je našla da muškarci sa lošim holesterolskim odnosom i trigliceridima preko 2.3mmola/l imaju četiri puta veći rizik za srčani infarkt. Kad je holesterolski odnos normalan štetan uticaj triglicerida nije naročito veliki. Problem je u tome što nizak nivo HDL holesterola (koji utiče na loš holesterolski odnos) i visok nivo triglicerida idu zajedno. 

Lek se nalazi u moru

Najbolja terapija hranom protiv visokih trihlicerida dobijena je iz mora. Brojne studije su pokazale da riblje ulje značajno snižava trigliceride. U jednoj studiji Univerziteta medicinskih nauka u Oregonu jedna dnevna doza ribljeg ulja je snižavala trigliceride za 50 procenata. Korišćena količina ribljeg ulja ekvivalent je korišćenja 200 grama lososa, skuše ili sardine dnevno. U pitanju je masna morska riba iz hladnih mora.

Brojne studije su pokazale blagotvoran uticaj masne morske ribe na prevenciju srčanih bolesti. Međutim, ima podataka da i druga hrana iz mora ima izvanredan uticaj na sprečavanje pojave i lečenje bolesti srca i krvnih sudova. Jedno istraživanje na Univerzitetu Vašington je pratilo muškarce koji su jeli plodove mora umesto svojih uobičajenih belančevina u obliku mesa, jaja, mleka i sira. Plodove mora su jeli dva puta dnevno tokom tri nedelje. Školjke su oborile trigliceride za 61%, ostrige (oyster) za 51%, a rakovi za 23%.

Nije potrebno da se u dužem vremenskom periodu svakodnevno jedu morske ribe ili plodovi mora. Sasvim je dovoljno da se usvoji drugačiji način ishrane, koji će se sastojati u unošenju morske ribe ili plodova mora tri puta nedeljno. Rizik oboljevanja od infarkta, šloga i drugih kardiovaskularnih bolesti je upadljivo manji posle godinu do dve ovakvog načina ishrane.

Moćni beli luk

Redovno konzumiranje belog luka (garlic, allium sativum) utiče na sniženje nivoa triglicerida. On takođe, popravlja odnos LDL/HDL holesterola tj. odnos lošeg i dobrog holesterola. U jednoj studiji čen belog luka dnevno je snižavao trigliceride za oko 13%, a u drugoj za 25%. Do sniženja triglicerida belim lukom dolazi ako se on koristi svakodnevno u dužem vremenskom periodu. To nije lek koji ćete koristiti nedelju dana i izlečiti se. Treba ga jesti stalno i to što se duže jede efekat je veći. Nije potrebno da se jede dnevno više od dva do tri čena.

Ne zaboravite mahunarke

Mahunarke trebate, takođe, jesti ako imate povišene trigliceride.U jednoj studiji pola šolje mahunarki dnevno je snižavalo trigliceride za 17%. Dijeta sa malo masnoća takođe snižava trigliceride. Međutim, nju ne možemo preporučiti zato što nema efekat i na holesterol. Prevencija srčanih bolesti je uslovljena uticajem i holesterola i triglicerida, pa zato u ishrani trebamo voditi računa da unosimo one namirnice koje su dobre za obe vrste masnoća.

Namirnice koje povećavaju trigliceride

Postoje namirnice koje provereno povećavaju trigliceride. To su rafinisani šećer, belo brašno, voćni sokovi, sušeno voće i preterano konzumiranje alkohola. Jedna do dve čašice alkoholnog pića dnevno ne povećava trigliceride.