Prehlada i grip - šta treba jesti

Interesantno je da su namirnice koje se od davnina smatraju lekovitim kod oboljenja disajnih puteva kao što su prehlada i grip i o kojima su saveti prenošeni s kolena na koleno, izdržale naučna ispitivanja.

Mnoge od tih namirnica su slične današnjim lekovima. Imaju zajednički princip delovanja: razblažuju i pokreću sekret iz pluća tako da olakšavaju disanje, iskašljavanje i prirodno izbacivanje sekreta. Takve namirnice i lekovi se zovu mukokinetici (sredstva za pokretanje sluzi), dekongestivi (smanjuju otok sluzokože) i ekspektoransi (olakšavaju iskašljavanje).

Zašto treba da volite ljuto?

Kapsaicin, ljuta supstanca u ljutoj crvenoj paprici, ima slična svojstva sa ekspektoransima (guaifesin) većine sirupa za iskašljavanje. Sastojak alicin, koji belom luku daje miris, u organizmu postaje sličan leku Mucodine koji reguliše kretanje sluzi i koristi se za iskašljavanje. U korenu rena, glavna aktivna hemijska supstanca je alil izotiocijanat. Ona nadražuje mirisni nerv i dovodi do lučenja suza i pljuvačke. Suze ispiraju oko i deluju protiv virusa i bakterija. Pljuvačka vlaži sluzokožu i deluje antimikrobno.

Ljuta hrana pokreće lučenje tečnosti u disajnim putevima, što razblažuje sluz, pa se ona lakše pokreće i izbacuje. Sinusi se pročišćavaju, sekret iz pluća razvodnjava i lakše iskašljava i odstranjuju se nadražajne supstance iz disajnih puteva. Zbog toga se senf, beli luk, biber i ljuti ren od davnina koriste za lečenje gripa i prehlade. I Hipokrat je za ifekcije disajnih puteva propisivao sirće i biber.

Pileća supa protiv prehlade

Pileća supa i čorba su veoma efikasne kod gripa i prehlade koji su praćeni zapušenjem nosa zbog otoka sluzokože. Pileće meso sadrži aminokiselinu cistein koja se oslobađa prilikom kuvanja. Ona razblažuje sluz u disajnim putevima slično leku acetilcisteinu. Pileća supa smanjuje otok sluzokože. Dobro deluje i udisanje njene pare. Iako supa pomaže i hladna, mnogo je efikasnija vruća. Još je efikasnija ako joj se doda beli i crni luk,biber, kari ili čili. Lekovit efekat supe deluje oko pola sata. Zato se ona jede lagano u malim gutljajima i često.

Oterajte prehladu belim lukom

Kad grlo počne da vas boli, pojedite malo belog ili crnog luka da oterate prehladu ili grip. Ako to uradite na vreme, možda se nećete ni razboleti. Beli i crni luk, kao što kaže narodna medicina, ubijaju viruse izazivače prehlade i hripa. Džejms Nort (James North), šef mikrobiologije na Brigamskom univerzitetu u Juti je sproveo istraživanje kojim je utvrđeno da ekstrakt belog luka gotovo u potpunosti ubija humani rinovirus, koji izaziva prehladu i virus parainfluence 3, koji izaziva respiratorne infekcije. Beli luk se u celom svetu koristi kao lek protiv prehlade, a u Rusiji ga zovu ruski penicilin. Viruse i bakterije, takođe, uništaju đumbir i šitake pečurke. Po nekim japanskim istraživanjima, lentinan, sastojak šitaki pečuraka, deluje na viruse gripa ubitačnije od specijalnih antivirotika.

Ugasite prehladu tečnošću

Virusi se bolje razvijaju na suvoj sluzokoži. Kada ste prehlađeni i dišete na usta, sluzokoža može da se osuši. Ako je sluzokoža stalno vlažna otežavate virusima razmnožavanje. Vruće tečnosti još bolje deluju od hladnih, jer i sama toplota uništava viruse. I para vruće vode smanjuje otok sluzokože i ubija viruse. Popijte šest do osam šolja uglavnom bistre tečnosti. Pijte čajeve, supu i običnu vodu, ali izbegavajte mleko. Ono deluje suprotno delovanju ljute hrane.

I naravno čajevi

Postoje brojni narodni čajevi protiv gripa i prehlade. Međutim, evo tri koja su naučno prihvaćena. Ruski napitak sa renom je, efikasan kod bolne guše. Pravi se tako što se u čašu tople vode stavi jedna kašika struganog svežeg rena, kašičica meda i kašičica struganog karanfilića. Pijuckajte ga polako stalno mešajući, jer ren padne na dno. Možete i da ga grgoćete. U oba slučaja je podjednako efikasan. Kod bolova u grlu koristite za grgotanje topli čaj od žalfije. Sirup od crnog luka je efikasan protiv kašlja. Šest isečenih glavica crnog luka se stavi u sud za kuvanje na pari, doda pola šolje meda i kuva dva sata na tihoj vatri. Procedi se i pije više puta dnevno, najbolje topao.