Da li su masnoce stetne?

Masnoce, posebno svinjska mast, su nepravedno proterane iz nase ishrane. U poslednje vreme se menja misljenje o njihovom stetnom uticaju na zdravlje.

Masnoce su neophodne nasem organizmu, ucestvuju u izgradnji celija, ulaze u sastav hormona, daju energiju, omogucavaju resorpciju pojedinih vitamina (Vitamin A, D, E, K)... To nikada nije osporavano, samo je isticano stetno dejstvo svinjske masti, maslaca i punomasnih mlecnih proizvoda. Konzumiranje ovih namirnica se povezivalo sa gojaznoscu i povecanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti - infarktom i slogom.

U poslednje vreme se menja stav prema pojedinim masnocama, pre svega prema svinjskoj masti. Istice se da necemo da se ugojimo ako ne kozumiramo previse hrane, ako masnu hranu jedemo ujutru kada se ona najlakse metabolise, a ne uvece kada ide u rezervu. U jutarnim casovima je najvece lucenje lipaze, anzima koji razgradjuje masnoce iz hrane. Organizam ih koristi bez formiranja masnih naslaga. 

Studije koje su govorile da ljudi koji konzumiraju dosta masti cesce oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti nisu uzimale u obzir uticaj slatke hrane i slabe fizicke aktivnosti. Masna hrana u kombinaciji sa previse belog rafinisanog secera i belog brasna moze da dovede do porasta holesterola i povecanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Zdrave prirodne masnoce, u koje spada svinjska mast, ne vode ka srcanim bolestima. Treba da se plasimo transmasti.

Svinjska mast ima osobine koje su dobre za zdravlje. Ima visoku tacku kljucanja, ne menja svoju strukturu na temperaturi iznad 250 stepeni pa je posebno pogodna za przenje i pecenje. Konzumiranje przenih namirnica u vecoj kolicini nije preporucljivo, ali pripremane na svinjskoj masti sadrze znatno manje stetnih radikala nego prilikom koriscenja ulja, maslaca ili margarina. To znaci da treba da je koristimo u ishrani. 

Osim zasicenih masnih kiselina, sadrzi i znatnu kolicinu zdravih monozasicenih, od kojih vecinu cini oleinska kiselina koja se dovodi u vezu sa nizim nivoom loseg holesterola te je vazana za zdrave krvne sudove i srce. U svinjskoj masti je ima duplo vise nego u maslacu.   

Dajte prednost domacoj svinjskoj masti koja ne sadrzi emulgatore. Da biste izbegli gojaznost, svinjsku mast, kao i druge masnoce konzumirajte umereno. Najvise masnoca konzumirajte za dorucak koji treba da vam bude najobilniji obrok. Ne koristite za przenje jedno isto ulje ili mast vise puta.