Zašto se ulja stavljaju u salatu

Poznato je da masti pomažu organizmu da iskoristi pojedine vitamine. Sada se zna da olakšavaju iskorišćavanje i drugih za život i zdravlje važnih hranjivih materija.

Neki vitamini su rastvorljivi u mastima (zovu se liposolubilni): A, D, E i K. Drugi su rastvorljivi u vodi - Hidrosolubilni kao vitamin C i vitamini B grupe. Prvi se iskorišćavaju iz hrane ako u njoj ima masnoće. Nedavna istraživanja su pokazala da malo masnoće u salati, bilo koje ulje koje obično stavljamo, pomaže iskorišćavanje za život i zdravlje važnih materija kao što su antioksidansi, likopen i beta karoten.

Masti su neophodne i za iskorišćavanje vitamina D3, piše The Sydney Morning Herald. Pedeset dobrovoljaca, koji su učestvovali u istraživanju, su svako jutro dobijali vitamin D3 tokom doručka.

Bilo je dva menija za doručak. Jedna grupa je dobijala belančevine, voće, tost i sok od brusnice. Doručak druge grupe je sadržao mononezasićene masne kiseline (maslinovo ulje) i polinezasićenih masnih kiselina (kukuruzno ulje). Za ručak i užinu su dobijali sličnu kombinaciju belančevina, ugljenih hidrata i masnoća kao za doručak. Tokom dana testirana je krv. Grupa koja je za doručak konzumirala 32% masnoće više imala je viši nivo vaitamina D3, bez obzita na tip masnoće.  

Masnoće ne potpomažu resorpcija svih materija bitnih za zdravlje. Na primer kalcijum nije rastvorljiv u mastima, pa one nisu bitne za njegovo iskorišćavanje. Masti stimulišu lučenje žuči, koja olakšava njivovo varenje i resorpciju vitamina rastvorljivih u njima. Kalcijum se bolje resorbuje iz pojedine hrane, ali za to nije potrebna masnoća. Na primer mnogo se bolje iskorišćava iz mlečnih proizvoda sa manjim procentom masnoće nego iz masnijih. 

Izvor