Crveno meso treba jesti sa povrćem

Povrće, bogato fermentabilnim dijetnim vlaknima obavezno mora da se jede zajedno sa crvenim mesom - zaključak je novog istraživanja novozelandskih stručnjaka.

Po njihovom mišljenju takvo kombinovanje hrane smanjuje za 20% rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti i duplo smanjuje rizik za pojavu bolesti organa za varenje.

"Iako se većina proteina crvenog mesa uspešno vari i resorbuje u tankom crevu, mali deo nesvarene supstance dospeva do debelog creva gde se fermentiše što može da dovede do formiranja potencijalno toksičnih jedinjenja", ističe vodeći autor studije Chrissie Butts. Eksperimentalno smo utvrdili da negativan efekat crvenog mesa može da bude eliminisan prirodnim sastojcima hrane - enzimima, koji ograničavaju rast patogenih bakterija u debelom crevu.

Najkorisnije povrće, sa najviše enzima je krompir, zatim sledi cvekla, patlidžan, krastavac i rotkvice. Pri tome najbolje je da s'vremena na vreme menjate povrće koje jedete sa mesom. Ranija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog povećanja nivoa holesterola u krvi.

Crveno meso je "teška hrana" - tradicionalno otežava varenje i izaziva različite tegobe. U početku se poremećaj varenja ispoljava kao osećaj težine u stomaku, porast masnog tkiva i povremeni bolovi u stomaku. Kasnije može da se javi vraćanje želudačne kiseline u jednjak (GERB ili refluks želudačne kiseline), čir (ulkus) i zapaljenjske bolesti.

Rastvorljiva (fermentabilna) dijetna vlakna iz povrća ispoljavaju koristan efekat time što stimulišu i ubrzavaju varenje, ne dozvoljavajući da nesvareni proteini dospeju u debelo crevo.

Izvor