Riba u ishrani beba i astma

Uvođenje ribe u ishranu deteta u ranom uzrastu znatno smanjuje rizik od astme - navodi se u novoj studiji međunarodnog tima naučnika iz SAD i Kanade.

Ranije se mislilo da riba treba da se daje bebama tek posle prvog rođendana. U poslednje vreme preovladavaju stavovi da se riba, u cilju sprečavanja alergija, uvodi u bebinu ishranu tek pri kraju prve godine. Sve više je tekstova gde se ističe da riba može da se daje već nakon prvih šest meseci života.

Naravno, u izboru ribe treba da se poštuju određena pravila i da se odaberu sveže najbezbednije ribe. Pri kupovini ribe obratite pažnju da meso ribe bude čvrsto, pri dodiru elastično i da ne miriše neprijatno. Koža treba da bude glatka i sjajna, krljušt zbijena, oči jasne, ispupčene, a škrge ružičaste boje.

Najpre se daje lakše svarljiva bela riba kao što je oslić, a zatim masnije ribe koje su efikasnije u prevenciji astme. Ribe se spremaju kuvanjem ili pečenjem u foliji uz dodatak male količine ulja. Pažljivo se očiste od kostiju.

U studiji nekoliko stotina dece se posle šestog meseca hranilo različitim sortama ribe. U kontrolnoj grupi je bilo više od hiljadu dece u čijoj ishrani je riba uključena tek posle prvog rođendana. U eksperimentalnoj grupi dece koja su rano počela da jedu ribu značajno je bio niži rizik razboljevanja od bolesti disajnih organa. Rizik od astme bio je niži za 33% u poređenju sa kontrolnom grupom. Uticaj na astmu je posledica smanjenja aktivnosti zapaljenjskog procesa pod uticajem omega-3 masnih kiselina.

U ovom slučaju očigledno nije bila značajna količina pojedene ribe. Razlika u smislu smanjenja rizika od astme kod onih koji su konzumirali male količine ribe i onih koji su jeli redovno bila je svega 1-2% u korist dece koja su redovno jela ribu, ali ta razlika nije statistički značajna.

Savetuje se korišćenje riba bogatijih omega-3 masnim kiselinama, a posebno skuša, haringa i bakalar. Ove masti su već pokazale sposobnost pozitivnog uticaja na razvoj ploda u majčinoj utrobi i sudeći po svemu one mogu da imaju pozitivno dejstvo na dete u prvim mesecima njegovog života.

Naučnici su uvereni da se korist od upotrebe ribe u ranom uzrastu deteta ne ograničava samo na smanjenje rizika od astme. Korišćenje riba već posle šest meseci života može da ispolji korisno dejstvo na inteligenciju deteta, a takođe na zdravlje njegovog kardiovaskularnog sisetema. Naravno, to je hipoteza koja tek treba da se dokaže.

Izvor