Kruške - slatko voće i lek

Kruška, slatko voće treba da zauzme značajnije mesto u ishrani savremenog čoveka izloženog stresu, brzom iscrpljujućem životu i mnogim bolestima.

Sastav krušaka

Kruška sadrži značajnu količinu šećera: glukoze, fruktoze, levuloze najslađeg šećera, kao i sorbitola prirodnog zaslađivača. Osim veće količine ugljenih hidrata (7 do 14%), sadrži malo belančevina i masti (0,4%), vodu i dijetna vlakna. Od vitamina, minerala i oligoelemenata sadrži najviše vitamina C, vitamine B grupe, kalijum, natrijum, hlor, kalcijum, fosfor, magnezijum, sumpor, bakr, bor i gvožđe. Lekovitost kruške i od znatnog sadržaja antioksidanasa. To je kalorično voće. U zavisnosti od sorte 100g daje 44 do 80kcal.

Vitamin C i bakar, kao i mnogi antioksidansi iz krušaka, štite organizam od slobodnih radikala, smanjuju rizik od malignih bolesti, multiple skleroze. Minerali sadržani u kruškama, posebno bor, povećavaju aktivnost mozga, čovek se oseća bodrije, brže i logičnije razmišlja, lakše obavlja zadatke. Nakon obroka bogatog kruškama EEG beleži povišenje aktivnosti moždanih talasa, te bi užina učenika češće trebala da sadrži kruške. Vitamini B grupe, kojih u kruškama ima u zavidnoj količini, pomažu organizmu da se bolje nosi sa stresom. Utiču na ishranu nervnog sistema, bolji rad mozga.

Kruške sadrže dosta minerala bora koji povećava nivo najaktivnijeg oblika estrogena - estradiola 17B. Žene u menopauzi koje unose dovoljno bora imaju manje izražene klimakterične tegobe. Ovaj minetal utiče na normalan metabolizam kalcijuma. Ako se ne unosi dovoljno kroz kruške i drugo voće, kosti postaju krte, lako se lome, iako se unosi dovoljno kalcijuma.

Svi koji žele da spreče osteoporzu i anemiju treba češće da jedu kruške. U odnosu na drugo voće sadrže veće količine kalcijuma i gvožđa pa se posebno preporučuju deci i mladima u razvoju, trudnicama i ženama u postmenopauzi.

Odličan su izvor dijetnih vlakana, posebno pektina. Vlakna bubre u crevima i sprečavaju resorpciju glukoze i holesterola što je važno u prevenciji srčanih bolesti. Dijetna vlakna smanjuju delovanje kancerogenih materija, te kruške utiču na sprečavanje raka debelog creva. Vlakna utiču i na redovno pražnjenje creva.

Sladak ukus krušaka potiče ne samo od fruktoze i glukoze, već i od sorbitola. Veliki broj zdravih ljudi ne može dobro da resorbuje sorbitol. Oni mogu da dobiju proliv kada pojedu dosta krušaka, ali osobama koje pate od zatvora kruške pomažu da regulišu pražnjenje creva.

Visok sadržaj kalijuma i povoljan odnos sa natrijumom utiče na povećano izlučivanje tečnosti i sniženje krvnog pritiska - diuretski efekat. Kalijum povoljno utiče na rad srca, prenošenje nervnih impulsa, rad mišića, metabolizam belančevina... Utiču na izbacivanje kamena i peska iz bubrega i olakšavaju eliminaciju bakterija iz mokraćnih puteva.

Narodna medicina preporučuje čaj od lista kruške za rastvaranje kamena u bubrezima, smanjenje bolova i pečenja pri mokrenju kod infekcije bubrega i bešike i lečenje upale zglobova. Smatra se da kruške ne izazivaju alergije. To je razlog zašto se rano uvode u ishranu odojčadi.