Smokve - slatki lek

Smokve su od davnina poznate kao lek za mnoge bolesti, jačanje organizma, normalan rast, obnavljanje izgubljene energije i vitalnost.

Narodna medicina preporučuje smokve za borbu protiv raka, za uklanjanje bradavica... imaju i laksativno, antiulcerozno, antibakterijsko i antiparazitarno dejstvo.

Sastav

Plod smokve sadrži najviše ugljenih hidrata tako da daje energiju. Belančevina i masti ima sasvim malo. Sadrži vitamine B1, B2, B6, C, PP, A i E. Od minerala značajan je sadržaj kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, selena i u manjoj količini ostalih. Sadrži dosta dijetnih vlakana. Kalorijska vrednost sveže smokve nije velika (100g daje oko 80kcal), a suve je znatna (100g suve smokve daje 275kcal).

Protiv raka

Narodno verovanje da smokve štite od raka dobilo je i naučnu potvrdu. Japanski naučnici su dokazali da ekstrakt smokava i njihov sastojak benzaldehid doprinose smanjenju tumora kod ljudi.

Za srce i pritisak

Smokve se preporučuju srčanim bolesnicima, jer sadrže dosta kalijuma, koji povećava izbacivanje tečnosti iz organizma (diuretski efekat) čime snižavaju krvni pritisak. Obiljem dijetnih vlakana smanjuju resorpciju holesterola i triglicerida iz creva. Sniženjem nivoa holesterola i triglicerida u krvi smanjuju rizik od infarkta i šloga.

Jačaju kosti

Smokve su odličan izvor kalcijuma te jačaju kosti i zube. Zato su posebno dobre za decu u razvoju, trudnice i žene u postmenopauzi sklone osteoporozi. Možete da ih jedete sveže, ali i sušene koje sadrže pet puta više kalcijuma.

Leče kožne bolesti

Od davnina se koriste za efikasno uklanjanje bradavica, žuljeva i kurjih očiju. U tu svrhu se koristi keratolitično dejstvo belog soka koji iscuri kada se otkine list ili plod. Maže se samo promena koja treba da se ukloni, a ne zdrava koža da se ne bi oštetila. Kod uboda insekata koriste se obloge od smokava. Gljivična infekcija kože leči se premazivanjem soka smokve.

Za zdrave organe za varenje

Deluju blagotvorno na sve organe za varenje, sprečavaju bolesti. U narodu su smokve poznate kao lek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospešuju rad creva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crevne parazite.

Protiv prehlade

Narodna medicina preporučuje čaj od smokvinog lista kod prehlade, upale grla, bronhitisa i drugih infekcija i upala.

Oproban lek protiv zatvora

Smokva je poznata kao efikasan lek protiv zatvora. Poboljšava crevno pražnjenje, smanjuje potrebu za laksativima, a da pri tome ne izaziva zavisnost, crevne grčeve i proliv. Koristi se kao kompot, džem koji je posebno efikasan ako se pravi od jednakih količina ovog voća i suvih šljiva ili potopljene u vodi i ostavljene da odstoje preko noći da bi se ujutru pojele zajedno sa vodom.

Neophodne za zdrav nervni sistem

Smokve sadrže triptofan i pomažu mozgu da iskoristi glukozu te poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, smanjuju probleme sa živcima, tegobe kod depresije, melanholije i lošeg raspoloženja, smanjuju nervozu, pomažu kod nesanice, uklanjaju umor i deluju protiv stresa.

Da ostavite pušenje

Ako pokušavate da ostavite pušenje to će vam biti mnogo lakše ako jedete smokve. One povećavaju baznost organizma i tako potiskuju vašu želju za nikotinom, od kojeg ste postali zavisni.

Narodna medicina preporučuje smokve protiv starenja, za lečenje impotencije, poboljšanje plodnosti, za različite probleme u trudnoći, povećanje mleka kod dojilja, protiv celulita, kod bolova u mišićima, kao čaj kod šećerne bolesti.