Slana hrana dovodi do kamena u bubregu

Naučnici su nedavno otkrili da višak natrijuma u organizmu može da dovede do formiranja kamena u bubegu i raznih problema sa kostima i zlobovima.

Pokazalo se da je veza između natrijuma i kalcijuma u organizmu tesna i utiče na zdravlje. Kada čovek konzumira veliku količinu soli nivo natrijuma u organizmu dostiče kritičan nivo. Preko više mehanizama naše telo se oslobađa natrijuma preko moraće. Problem je u tome što se zajedno sa natrijumom iz našeg organizma gubi i kalcijum. Što se više natrijuma gubi mokraćom, to je veća koncentracija kalcijuma u mokraći. Dok je eliminacija natrijuma relativno bezbedna za mokraćni sistem, to za kalcijum ne važi. On ima svostvo da se nakuplja u bubrezima do vremenom dovodi do formiranja kamena.

Prilikom eliminacije viška natrijuma dolazi do gubitka kalcijuma neophodnog za normalnu građu kostiju. Kao posledica tog mehanizma dolazi do slabljenja kostiju, a njihov oporavak postaje usporen tako da postaju podložne osteoporozi i artritisu. Takođe je povećan rizik od preloma kostiju.

Naši bubrezi deluju kao filter - propuštaju natrijum dok kalcijum može da da ostane. To je povezano sa različitim problemima - akukumuliran kalcijum može da privuče i minerale i metale koji na kraju čine kamen - ističe Todd Alexander vodeći autor istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Albert u SAD.

Tokom istraživanja autori su otkrili molekul koji u našem telu ima dvostruku ulogu - reguliše nivo natrijuma i kalcijuma. Njegova aktivacija snižava nivo kako jednog tako i drugog. U ranijim studijama je takođe uočena statistički značajna veza između količine soli u hrani i rizika od kamena u bubregu i bolesti kostiju.