Krastavac

Nije tačno rašireno mišljenje da je krastavac "prazan" - da nema nikakvu hranljivu vrednost. Utiče na sprečavanje raka želuca i podmlađuje.

Sastav

Krastavac sadrži 3.2% ugljenih hidrata, belančevina i masti svega 0,1 - 0,6%, malo dijetnih vlakana uz dosta vode (98%). Najviše ima vitamina C, a prisutni su i A, B vitamini i karoteni. Sadržaj minerala i oligoelemenata je znatan. Sačinjavaju ga najviše kalijum, zatim kalcijum, fosfor, gvožđe, mangan i jod. Od sveg povrća imaju najmanju energetsku vrednost. Sto grama daje svega 14kcal (58kJ).

Važan za lepotu

Povoljan odnos natrijuma i klijuma povećava izbacivanje tečnosti i otrovnih sastojaka iz organizma pa povoljno deluje u borbi protiv celulita. Zajedno sa silicujumom, koga sadrži u tragovima, prirodno hidrira kožu, daje joj svežinu i zdravi sjaj. Silicijumova kiselina održava zdravlje vezivnog tkiva što daje koži elastičnost i usporava pojavu bora.

Nanosi se na kožu kod otečenih kapaka, umora, iritacije i opekotina. Umirujući efekat krastavca pripisuje se dejstvu kafeinske kiseline i vitamina C. Kafeinska kiselina deluje antioksidansno - podmlađuje kožu, antikancerski - sprečava pojavu raka i antizapaljenski. Zbog toga mnogi kozmetiki preparati za podmlađivanje kože sadrže ekstrakt krastavca. Kora krastavca treba da se utrlja u kožu nakon izloženosti jakim deterdžentima.

Deluje lekovito

Iako je voće bogato vitaminim i mineralima u prevenciji raka želuca mnogo bolje deluje povreće. Tu uz kupus značajno mesto zauzima salata od svežeg krastavca.

Sadrži dosta kalijuma, a malo natrijuma te podstiče izmokravanje (deluje diuretski). Zato utiče na sniženje krvnog pritiska, povojno deluje kod otežanog mokrenja i bolesti bubrega. Rastvara mokraćnu kiselunu te je koristan osobama koje imaju kamen u bubrezma i mokraćnim putevima. Da bi se sačuvao diukretski efekat krastavac nesme da se soli.

Nije zanemarljiv ni uticaj na ublažavanje reumatskih tegoba - silicujumova kiselina održava zdravlje vezivnog tkiva mišića, ligamenata, hrskavice i kostiju.

Zahvaljujući sadržaju dijetnih vlakana sirovi krastavac reguliše rad creva, stolicu čini mekšom i štiti organizam od dejstva kancerogena iz hrane.

Idealan za dijetu

Krastavac se koristi u dijetalnoj ishrani. Dijetna vlakna bubre i smanjuju resorpciju masti i šećera. Taj efekat se koristi u dijetama za mršavljenje. Kao salata ili varivo povećava sitost osobama koje mršave. Zbog smanjenja šećera i masnoća preporučuje se dijabetičarima, osobama sa srčanim bolestima, povišenim masnoćama u krvi i osobama koje ne žele da se ugoje.

Kako treba da se koristi

Nedozreli krastavci se teže vare od zrelih i izazivaju nadimanje stvarajući gasove u crevima. Dobro posoljeni i zaliveni vodom mogu da izazovu grčeve u stomaku. Najlekovitiji su kada se jedu neslani. Salata od krastavaca ne treba da se soli i posipa sirćetom. Može da se začini jogurtom, peršunom, belim lukom ili mirođijom. Tim začinima se povećava lekovitost i poboljšava ukus salate.