Trans masti

Резултат слика за trans masti slike

Veliki unos trans masti je stetan za organizam. Mislimo na trans masne kiseline koje su sastojak masti. 

Trans masne kiseline prirodno nastaju u buragu prezivara tako da ih u manjoj kolicini ima u junecem mesu i mleku. Njihova kolicina zavisi od nacina ishrane zivotinja. Ima ih nesto vise tokom leta kada se stoka vise hrani svezom hranom. Unete u organizam u manjoj kolicini trans masne kiseline nisu stetne. Stetno dejsto na zdravlje se javlja kada dominiraju u nasoj ishrani. Povoljan odnos sa ostalim masnim kiselinama je 2:1.

Masnoce su neophodne nasem organizmu, ucestvuju u izgradnji celija, ulaze u sastav hormona, daju energiju, omogucavaju resorpciju pojedinih vitamina (Vitamin A, D, E, K)... 

Trans masti

Trans masti su stetne zato sto sprecavaju resorpciju esencijalni masnih kiselina bez kojih ne bi mogli da zivimo, jer ih nas organizam ne sintetise. Na celijskoj membrani zauzimaju mesto esencijalnih masnih kiselina, smanjujuci osetljivost celija na insulin (stvara se insulinska rezistencija sto je uvod u dijabetes). Menjaju odnos tzv. dobrog i loseg holesterola i vode aterosklerozi koja je faktor rizika za trombozu, infarkt i slog.

Ozloglasene trans masti unosimo u organizam konzumiranjem margarina, industrijski rafinisanih ulja, industrijskih slatkisa i slanih grickalica, hrane przene u fritezama gde se jedno isto ulje koristi vise puta. 

Nema mesta strahu od trans masti i uopste masne hrane ako se hranite zdravo. Dajte prednost domacoj svinjskoj masti koja ne sadrzi emulgatore. Da biste izbegli gojaznost, svinjsku mast, kao i druge masnoce konzumirajte umereno. Najvise masnoca konzumirajte za dorucak koji treba da vam bude najobilniji obrok. Za przenje i pecenje ne koristite jedno isto ulje vise puta. 

Izvor