Tresnje - lekovitost

Резултат слика за tresnje slike Stigle su majske tresnje. Dok jedemo ovo ukusno voce potsetimo se njegovog uticaja na zdravlje i lepotu. 

Trenje sadrze vitamine (C-vitamin, folna kiselina, vit. B1, B2, B3, A), zatim gvozdje, kalcijum, kalijum, cink i antocijanine koji vocu daju boju, ciji se znacaj sve vise upoznaje i istice. 

Osobe koje imaju reumatske tegobe treba svakodnevno da jedu tresne, jer one smanjuju zapaljenje i nivo mokracne kiseline cije nakupljanje u pojedinim zglobovima izaziva tegobe kod obolelih od gihta. Povoljan efekat na reumatske bolesti je rezultat cinjenice da tresnje smanjuju nivo prostaglandina, medijatora zapaljenja. Ovo antizapaljenjsko dejstvo je vazno i za srcane bolesnike, jer su najteze komplikacije ovih bolest,i infarkt i slog, u osnovi posledica zapaljenjskih procesa u zidovima krvnih sudova.

Kalcijum i bor, sadrzani u tresnjama, jacaju kosti i smanjuju rizik od osteoporoze. Magnezijum, neophodan za resorpciju kalcijuma, doprinosi velikom znacaju tresanja za zdravlje kostiju.

Vecim sadrzajem dijetnih vlakana, kiselina i vocnog secera podsticu rad creva i gusterace, te ih narodna medicina preporucuje osobama koje imaju smetnje sa varenjem.

Tresnje povecavaju izbacivanje tecnosti (diuretski efekat) sto je vazno za osobe sa povisenim krvnim pritiskom, infekcijama besike i mokracnih puteva, kamenom i peskom u bubregu i besici.

Nije zanemarljiv uticaj tresanja na lepotu. Sadrze antioksidanse i melatonin i mogu da uspore starenje. Jacaju kolagen i povecavaju elasticnost koze. Mogu da umanje suvocu koze, bore i celulit.

U tresnjama ima antioksidanasa u znacajnoj kolicini. Novija istrazivanja pokazuju da oni smanjuju ostecenja DNK celije i time smanjuju rizik oboljevanja od raka.

Ovo voce sadnzi malo kalorija pa ga mnogi koriste u dijetama za mrsavljenje. Kao i drugo voce najbolje je da se konzumira posle podne kada je najvisi nivo insulina hormona koji metabolise secer tj. utice na njegovo ubacivanje u celije gde se razgradjuje.