Ishrana kod hipotireoze

Ishrana kod hipotireoze je bazirana na unosu namirnica koje podstiču rad štitne žlezde, uz izbegavanje onih koje smanjuju resorpciju joda.

Hipotireoza je sve češća bolest. Kod nje organizmu nedostaju hormoni štitne žlezde neophodni za normalne metaboličke procese. Zato je osoba obolela od ove bolesti usporena, podbula, zaboravna, lako se goji, kosa joj je suva i opada, ima problema sa zatvorom i nadimanjem u stomaku... 

Na mnoge uzroke bolesti, kao što su autoimuno zapaljenje (Hašimoto tireoiditis), odstranjenje žlezde zbog tumora, oštećenje tokom lečenja hipertireoze, tumori i zapaljenja hipotalamusa i hipofize ne možemo da utičemo. U našoj je moći da konzumiramo više namirnica koje povoljno utiču na rad štitne žlezde, a ređe one koje otežavaju iskorištavanje joda, neophodnog za stvaranje hormona štitne žlezde.

Nedostatak joda u ishrani kao uzrok hipotireoze je redak zbog obaveznog jodiranja kuhinjske soli. Izvestan rizik imaju osobe koje izbace kuhinjsku so iz ishrane, a retko ili nikako ne koriste morske ribe i morske plodove, koji su bogati jodom.

Osobe obolele od hipotireoze bi trebale u svojoj ishrani da imaju dosta voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki i živine. Za normalno funkcionisanje štitne žlezde posebno su korisne šargarepa, spanać, kajsije, avokado, banane, suncokretove semenke, morske riba, riblje ulje i integralne žitarice.

Pojedine namirnice otežavaju resorpciju joda u idu u prilog hipotireozi. To su kupus, kelj, brokoli, lima pasulj, semenke lana, kikiriki, senf, soja. Ove namirnice ne treba potpuno da izbacite iz ishrane, jer mnoge od njih smanjuju rizik od nastanka pojedinih oblika raka. Unosite ih dva do tri puta nedeljno, pazeći da ne unosite istovremeno više njih.

Osobe sa hipotireozom su sklone zatvoru. Zato je neophodno da unosite hranom najmanje 30g dijetnih vlakana dnevno. Ima ih dosta u integralnom hlebu i pecivu, voću i povrću. Ona nabubre, pokrenu creva i poboljšaju varenje. Osim toga povećavaju sitost i smanjuju resorpciju masti i šećera. Ako naglo povećate unos dijetnih vlakana možede povećati nadimanje u stomaku. To činite postepeno uz istovremeno povećanje unosa tečnosti.

Za normalan metabolizam neophodno je 8 čaša vode dnevno. Osobi sa hipotireozom treba više (do 12 čaša). Deo te vode se iskoristi za ubrzanje metabolizma a deo za formiranje uredne stolice i borbu protiv zatvora.

Osim pravilne ishrane za ubrzanje metabolizma i bolji rad žlezde važna je redovna umerena fizička aktivnost. Dovoljno je da dnevno vežbate 30 do 45 minuta. Boljem radu štitne žlezde doprinosi i izbegavanje stresa, pušenja, kafe, kola napitaka i indijskog čaja (zbog sadržaja psihostimulansa kofeina).