Lecenje niskih trombocita ishranom

Ako ste jedna od osoba kod kojih su se javili niski trombociti u krvi treba da obratite paznju na ishranu, jer nedostatak pojedinih vitamina moze da dovede to trombocitopenije.

Veoma je vazno da vise boravite na svezem vazduhu, da povecate fizicku aktivnost. Dovoljno je da svakodnevno odvojite bar pola sata za setnju. Idealno je da prosetate pored reke, ali ako to niste u mogucnosti povoljno je i parkom.

Smanjeno stvarnje trombocita moze da bude posledica manjka ili nedostatka folne kiseline. Zbog toga treba da povecate unos zelenog lisnatog povrca, kao sto je spanac, blitva, zelena salata, kupus kelj.

Ishrana treba da bude bogata i namirnicama koje sadrze vitamin B12 jer i on utice na izgradnju trombocita. Ovim vitaminom je bogato meso, riba, mleko i jaja. Jedite hleb od integralnog brasna, smedji pirinac.

Od posebnog je znacaja da unosite hranu koja sadrzi omega 3 masne kiseline, pre svega masne morske ribe kao sto su tunj, losos, sardine, skusa, ali i laneno seme i hladno cedjeno laneno ulje.

Izbegavajte konzumiranje alkohola jer on nepovoljno utice na sintezu trombocita. Zaboravite na stres, meditirajte ili praktikujte neku tehniku opustanja.

U lecenju niskih trombocita najvaznije je da se ukloni uzrok bolesti, ali ozdravljenju treba pomoci primenjivanjem i drugih mera. Osim promene ishrane, jacajte imunitet na prirodan nacin, izbegavajte sve sto ga slabi. Mogu vam pomoci ovi clanci: