Dijeta kod neuralgije trigeminusa

Postoji mogućnost da se pomoću ishrane ublaže jaki bolovi u licu kod trigeminalne neuralgije nekih bolesnika.

Trigeminalna neuralgija je neurološka bolest kod koje se povremeno javlja jak bol u predelu usta, zuba i nosa. Nastaje iznenada traje manje od minuta i ponavlja se. Može da ga provocira žvakanje, smejanje, pričanje ili dodirivanje lica.

Leči se lekovima. U najtežim slučajevima vrši se hiruška intervencija koja se sastoji u presecanju trigeminalnog nerva koji oživčava lice. To oslobađa pacijenta bola, ali može za posledicu da ima gubitak osećaja na licu.

Postoji nada da se muke ovih pacijenata ublaže pomoću ishrane. Daju je istraživači iz Centra za medicinske nauke Univerziteta Oklahoma. Prikazali su slučaj žene koja se oslobodila neuralgičnog bola izbacivanjem kofeina iz ishrane. Ona je pila po tri-četiri kafa dnevno i više kada je imala bolove. Njeno stanje je bilo toliko ozbiljno da je svaki pokušaj smeha ili lagani dašak vetra na licu izazivao jak bol.

Palo joj je na pamet da bi kafa mogla da ima izvestan uticaj. Prešla je na kafu bez kofeina i nakon tri nedelje mogla je da dotakne lice a da ne izazove bol. Izbegavanjem kofeina u bilo kom obliku godinu dana nije imala bol. Zatim je za probu popila nekoliko šolja kakaa tokom nedelju dana i bol se vratio. Otkrila je da je dovoljno da popije samo jednu šoljicu kafe sa kofeinom da bi cele nedelje imala umereno jak bol u licu. Ishranom sa svega 10mg kofeina dnevno, dok je ranije unosila oko 380mg držala je bol pod kontrolom godinu dana.

Kofeina najviše ima u kafi, bilo da je kuvana ili instant. U maloj kolicini ga ima i u kafi bez kofeina. Znatne količine se nalaze u čaju (crni, zeleni, Indijski, Ruski), kola napicima (običnim i dijetalnim) i crnoj čokoladi. Manje ga ima u kakao napicima, čokoladnom mleku i mlečnoj čokoladi (crna čokolada ima tri - četiri puta viče kofeina od obične). Treba da znate da neki lekovi protiv bolova sadrže kofein.  

Dr Stephen Glore (Stiven Glor) koji je prikazao ovaj slučaj smatra da kofein kod nekih osoba stimuliše senzitivni trigeminalni nerv. Ističe da nema dokaza da izbegavanje kofeina može da pomogne kod svih bolesnika sa ovim poremećajem. Ipak, to nije razlog da bolesnici sa trigeminalnom neuralgijom ne probaju sa ovom dijetom.

Kod nekih bolesnika trigeminalna neuralgija je izazvana delovanjem virusa herpes zostera. Dr Ričard Grifit savetuje tim bolenicima da izbegavaju namirnice sa argininom, kao što su čokolada i jezgrasto voće. Jedan bolesnik strastan ljubitelj čokolade je čekao operaciju zbog trigeminalne neuralgije. Poslušao je savet Dr Ričarda, prestao da jede čokoladu i bol je nestao "preko noći" tako da je izbegao operaciju. Jedan pacijent nije dovoljan da se čokolada protera iz ishrane, ali ljudi koji imaju veliki problem sa neuralgijom svakako treba da probaju. 

Namirnice bogate argininom su jezgrasto voće, posebno kikiriki, bademi, orasi, lešnici, indijski orah, puter od kikirikija, čokolada, želatin. Namirnice koje imaju nepovoljan odnos arginina i lizina mogu da podstaknu napredovanje herpesa, posebno ako se unose u većoj količini. To su kokosov orah, ječam, kukuruz, ovas, pšenica, uključujući mekinje i klice, testenine i prokelj.

Izvor: JEAN CARPER FOOD - YOUR MIRACLE MEDICINE